Megfizethető kistestvére is lesz a Lightyearnek

Fotó: Lightyear

Egy világ kapta fel a fejét arra a napelemes személyautóra, ami áramvonalas külsejével, luxus kategóriás felszereltségével együtt is meglehetősen drágának ígérkezik, hiszen a legjobb Aston Martinokra kerül hasonló árcédula. Még jó, hogy készül belőle népautónak szánt változat. Remélhetőleg azzal is hónapokig lehet majd feltöltés nélkül járni, mert a Lightyear „Zero” ezt ígéri.

Az ötszemélyes családi szedán alapára 250 ezer euró, vagyis közel 100 millió forint. Mindezért cserébe futurisztikus megjelenést, minimális légellenállást garantáló áramvonalas formát és döbbenetesen hatékony üzemeltetést kapunk. Az autó motorháza és teteje öt négyzetméternyi dupla ívű napelemtömböt rejt, ami akár ezer kilométerre elegendő napenergiát képes összegyűjteni. Persze ahány égtáj, annyiféle teljesítmény: az ezret városi körülmények között, napi 50 kilométer autózás esetén teljesíti – nyáron, Amszterdamban.

- Hirdetés -

A holland gyártó elárulta: a kocsi éjszaka 560 kilométert tesz meg (ha max. 110-zel hajtjuk), mire tölteni kellene (mert persze hálózatról is táplálhatjuk), de az alternatív üzemű és elektromos autók tesztelésére kifejlesztett WLTP-próbán a legjobb esetben sem sokkal (625 km) múlja felül a Tesla Model 3-at, ráadásul a végsebessége csak 160 km/h – szemben a 233-mal. Mondjuk a Lightyearnek elég, ha süt a nap, és ez nagy fegyvertény – de ennyiért?!

A jó hír az, hogy a gyártó már bejelentette a 2-es típus érkezését, amitől közel ilyen teljesítményt várnánk, de 30 ezer eurós (kb. 12 millió forintos) árért kötve hisszük, hogy ugyanolyan felszereltséget kap, mint a százmilliós „Zero”. 2024-25-ben meglátjuk – addig marad a Lightyear 0, amiből az első darabokat az év végén szállítják le a dúsgazdag tulajoknak.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet