Meglódult a LED világítás fejlődése

A fenntarthatóság és biztonság alapelvárásai miatt egyre nagyobb szerepet játszik a LED a cégstratégia felállításában.

A LED világítás régóta ismert az energiahatékonyságáról, tartósságáról, hosszú üzemidejéről és arról, hogy nem igényel különösebb törődést. Az adottságainak köszönhetően hamar elterjedt az ipari ágazatokban, az űrkutatástól az energiaszektoron és az élelmiszer-előállításon át a gyártásig. A cégek ugyanakkor most azzal szembesülnek, hogy napjaink versengő és illékony piacai miatt egyre nagyobb teret kap a munkaterületek LED világításának kérdése, fogalmaz az Industry Today oldalán megjelent cikkében a LED technológiák gyártásában világvezető Dialight csoport vezérigazgatója. Fariyal Khanbabi szerint a LED jelentősége már messze túlmutat azon, hogy jól meg lehet világítani vele egy adott munkaterületet.

Egy négy évvel ezelőtti felmérés szerint a cégvezetők 90 százaléka tisztában volt vele, hogy a fenntartható működés fontos, de mindössze 60 százalékuknak volt rá kidolgozott stratégiája, és még kevesebben voltak (25 százalék) azok, akik már megvalósították ezirányú terveiket. Napjainkra még hangsúlyosabb lett a klímaváltozás témája az egyre tudatosabban élő társadalmaknak és a média nyomásának köszönhetően. Éppen ezért – és a nyilvánosság, valamint a befektetői kör elvárásainak engedve – kezdett el egyre több vállalat optimális és fenntartható működést folytatni, vagy legalább arra törekedni. A számok pedig elég hamar rámutattak, hogy a zöldebb üzemeltetés javítja a pénzügyi teljesítményt, és versenyelőnyt is teremt.

- Hirdetés -

LED világításba fektetni tehát minden ipari szektornak megéri, főleg 2021-ben, és nemcsak azért, mert ennek a technológiának a használata mostanra egy minőségi gyár ismérve lett (ráadásul a cég ökológiai lábnyomát is csökkenti), hanem azért is, mert tíz évnél is hosszabb ideig tartó megoldásokat kínál. Ha ez nem lenne elég: a LED-es szerkezetek nem tartalmaznak mérgező anyagokat (sőt, az újabbak gyakran újrahasznosított anyagokból készülnek), és a villanykörték ártalmatlanításával sem kell többé törődni.

A mind hangsúlyosabbá váló fenntarthatóság miatt az ipari LED világítást gyártó cégek még inkább arra törekednek, hogy fejlesszék, és egyre energiatakarékosabbá tegyék termékeiket. Ugyan a wattonkénti lumenszám (LPW) de facto versenyszempont lett a gyártók körében, és vannak, akik már a 200 LPW-t is elérték (egy ilyen lámpatest ötödannyi energiával működik, mint egy hagyományos villanykörte, miközben ugyanakkora fénykibocsátásra képes), mégsem a legfőbb kritériuma az energiahatékonyságnak, sőt! Valójában az a helyzet, hogy minél magasabb az LPW, annál nagyobb a meghibásodás lehetősége, illetve a teljesítmény is romlik, megcáfolva ezzel a talán legfontosabb érvet a LED mellett, a tartósságot.

Miközben a magasabb LPW-szám idén még nagy előnyt jelenthet, az év során azt vehetjük majd észre, hogy a gyártók nagyobb hatékonyságra és általános megoldásokra törekednek. Még jobban el fognak terjedni például az automata világításvezérlő rendszerek, amelyek csökkentik az égési időt azzal, hogy lekapcsolnak minden világítótestet, amelyre épp nincs szükség. Ezzel a fogyasztás is jelentősen csökken, mert nincs energiatakarékosabb lámpa a lekapcsolt lámpánál. Ennek jegyében jelenik meg mind több helyen az IIoT vezérelte világítástechnológia.

Nem került még szóba a dolgozók biztonságának kérdése, pedig talán ez okozza napjaink cégvezetőinek a legtöbb fejtörést, mert a járvánnyal párhuzamosan felütötte a fejét egy másfajta veszélyforrás is. A kötelező távolságtartás miatt sok helyütt eltávolodtak egymástól a munkaállomások, és jó eséllyel nem annak megfelelően oszlanak el, ahogy korábban az üzem világítását kitalálták. A rosszabb megvilágítás rosszabb látási viszonyokat, vagyis több lehetséges munkahelyi balesetet jelent. Erre is a LED a megoldás, mivel bizonyítottan javítja a dolgozók éberségét, és enyhíti a fáradtságérzetet, magyarán a jobb láthatósággal drámaian képes redukálni a balesetek számát. A jobb fényszórás mindemellett lehetővé teszi, hogy senki ne maradjon árnyékban, és a járványveszély közepén másokkal összetömörülve kelljen dolgoznia.

A Dialight vezére összességében azt is megállapította, hogy ebben az időszakban érdemes belevágni a világítástechnikai fejlesztésekbe, amikor a megszokottnál jóval kevesebben tartózkodnak az üzemekben. És nem szabad a régi reflexeknek engedve szükséges rosszként tekinteni a világítással kapcsolatos költségekre, mivel az innovatív megoldások új stratégiai célok elérését teszik lehetővé. 2021-ben ráadásul a hatékonyság, a biztonság és a versenyelőny maximalizálása olyan egyszerű lehet, mint felnézni egy szépen megvilágított plafonra.

Gábor János / Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet