- Hirdetés -

- Hirdetés -

Megöli a versenyt az Amazon, Kalifornia beperelte a céget

Annyi termékforgalmazót hoz lehetetlen helyzetbe, vagy kényszerít az árai leszorítására, hogy az államügyésznél elszakadt a cérna: a kereskedelmi versenyszabályok két lábbal tiprásáért eljárást indított Jeff Bezos cége ellen.

Minden webáruházak kisgömböce eddig sem a korrekt gyakorlatairól volt ismert, de a Business Insider megneszelte, hogy Kalifornia egy jogi eljárás megindításával még jobban kiteregetné a szennyest. Rob Bonta államügyészi hivatala azért fogta perbe a vállalatot, mert egyedi megállapodások kikényszerítésével arra kötelezi eladóit, hogy azok sehol máshol nem adhatják olcsóbban a termékeiket annál, amit az Amazonon írtak rá. Ez torzítja a piaci versenyt és tisztességtelen előnyhöz, végeredményben pedig teljes dominanciához juttatja az óriáscéget.

Bonta be is idézett egy forgalmazót, aki azt vallotta, nincs hová mennie, és az Amazon tudja ezt. A vezető és immáron trösztgyanús szerepével persze visszaél a vállalat: azzal fenyegeti az értékesítőket, hogy eltávolítja az áruházi oldalukról a „kosárba helyezés” gombot, magyarán ellehetetleníti, hogy bárki is online rendeljen tőlük, sőt, a keresések után felugró találati listán ugyancsak lejjebb sorolja őket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Kaliforniában benyújtott, precedenst sejtető kereset azt szeretné elérni, hogy az Amazon többé ne tudja korlátozni a felületein kívül zajló kereskedelmet. Ezen túlmenően bírságot és kártérítést fizettetnének Bezos-szal, hogy egyszer és mindenkorra megakadályozzák a piac torzítását, ami jelenleg kaliforniai kisvállalkozásokat és tisztességes versenyben működő cégeket károsít meg.

Az Insider megkérdezte az Amazont, hogy mi a véleménye a perről. Azt válaszolták: minden eladójuk saját maga határozhatja meg, hogy mennyiért kínálja a termékét. Arra mindenesetre büszkék, hogy alacsony áron tudják tartani termékek széles választékát, de bármely más áruházhoz hasonlóan fenntartják maguknak a jogot, hogy ne emeljenek ki olyan termékeket a vásárlóknak, amelyeket nem versenyképesen áraztak be.

Ugyanezzel az érveléssel már megnyertek egy hasonló pert Washingtonban. A szóvivőjük erre utalva közölte: reméli, hogy a kaliforniai bíróság is ugyanerre a következtetésre fog jutni, és elutasítja a keresetet. Messze nem biztos, hogy így lesz, hiszen előfordult olyan eljárás is, amiben elmarasztalták volna őket, ezért inkább peren kívüli megegyezéssel kicsengettek egy 2,2 millió dolláros kártérítést, majd leállították azt a harmadik féltől származó termékértékesítési formát, ami árrögzítést eredményezett.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet