- Hirdetés -

- Hirdetés -

Megötszöröződött a lélegeztetőgépek gyártásának kapacitása

A járvány során nagyon gyorsan kellett növelni a termelést az orvosi műszereket gyártó cégeknél. Itt egy jó példa a rugalmas átállásra!

Képzeld el, hogy egy gyógyászati eszközöket gyártó cég vezetője vagy, és a pandémia során egyszer csak azzal szembesülsz, hogy az intenzív terápiás lélegeztetőgépekhez szükséges alkatrészekből a szokásos négyezer helyett 18 ezret kell legyártanod hetente, ráadásul ez a hatalmas tempó várhatóan 2021-ben sem fog lassulni. Hogyan oldanád meg? A Medtronic, amikor ezzel a problémával szembesült, az egyedi termékek és hardware-ek szakértőjének számító Bolger Engineeringhez fordult. A cég 40 éve készít ügyfeleinek (így a Medtronicnak is) kiváló minőségű szerelvényeket, illetve egyéb alkatrészeket, és a termelés megötszörözésére end-to-end megoldást dolgozott ki, írja a MTDCNC oldala.

A lélegeztetőgép-gyártásban világvezető Medtronicnak a nagy teljesítményű Puritan Bennett PB 980 és Puritan Bennett PB 840 típusú eszközök termelését kellett fokoznia, és az írországi Shannonban működő Bolger már eleve készített alkatrészeket ezekhez az orvosi műszerekhez. Főleg kritikus állapotú betegek kezelésére alkalmas lélegeztetőgépről van szó, így a COVID-19 következtében nem csoda, hogy 500 százalékkal kellett növelni a termeléskapacitást.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Paul Collins sales manager elárulta: először is 35 új dolgozót állítottak munkába, és áttértek a 24/5-ös munkarendre. Nyilvánvaló lett az is, hogy a Hexagon Manufacturing Intelligence által gyártott RADAN CAD/CAM szoftver kulcsfontosságú szerepet fog játszani a „nagy ugrás” végrehajtásában. „A lélegeztetőgépek tervrajzai és alapvető alkatrészei nem változtak, mégis komoly kihívást jelentett a termelés 500 százalékos növelése”, fogalmazott, hozzátéve: arra számítanak, hogy a 2021-es év elején is hasonló tempót kell diktálniuk, és senki sem tudja megmondani, hogy a dolgok mikor térnek vissza a rendes kerékvágásba.

„A RADAN-nal programozzuk fel a Trumpf lyukasztógépeket és lézervágókat, mivel heti 18 ezer alkatrész előállításánál – csak ehhez az egy lélegeztetőgéphez – kulcsfontosságú az anyagfelhasználás és a programozás optimalizálása. A programozóink jellemzően 3D modelleket vagy DXF rajzokat importálnak a RADAN-ba, így kiderül, hogy az anyag vastagságának és a profil bonyolultságának megfelelően milyen szerszámok kerüljenek a lézervágókra és a lyukasztókra.

A szoftver egyértelműen megmutatja, hogyan lesz a lehető leghatékonyabb a lapkihasználás, és ez elképesztően fontos, hiszen a megmunkálásra fordított pénz legnagyobb hányadát az anyag teszi ki. Ha ezen a ponton sikerül optimalizálni a költségeket, az nagyban segíti a piaci versenyképesség megtartását”, summázta a szakember. Mondanunk sem kell, hogy egy lélegeztetőgépnél elképesztően fontos a pontosság is, és a RADAN szoftver lehetővé teszi, hogy a munkadarabok a +/- 0,2 mm-es hibahatáron belül mozogjanak. Ennek főleg azoknál az alkatrészeknél van kiemelt szerepe, amelyeken 14 tűpontos hajlítást kell végrehajtani.

A Bolger tehát remekül alkalmazkodott az új felálláshoz, és aktívan kivette a részét a válság kezeléséből, de nem csak ennek az orvosi műszernek a gyártásával. Helen Downes, az írországi cégcsoport ügyvezetője elmondta, hogy egy vendéglátásban érdekelt partnercégükön is segítettek, amikor az érintésmentes megoldást keresett szállodai, éttermi, kávéházi vizesblokkokhoz. Az ezer darab készülék legyártásához és kiszállításához – a tervrajz beérkezésétől számítva – mindössze két hétre volt szükségük. A sietséget az indokolta, hogy a járvány első hulláma után szinte egyik napról a másikra engedélyezték a vendéglátóhelyek megnyitását Írországban, és hirtelen nagyot nőtt a kereslet a fertőzésmentes higiéniai termékek iránt.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet