- Hirdetés -

- Hirdetés -

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

A vezeték nélküli töltéssel van a baj: interferencia alakulhat ki a két készülék között.

A British Hearth Rhythm Association nemrég közzétett tanulmánya arra figyelmeztet, hogy az iPhone 12-ben először megjelent MagSafe vezeték nélküli töltőrendszer összezavarhatja a szívritmust szabályozó készülékeket, vette észre az eeNews Europe. A probléma okozója a telefonba épített erős mágnes, amire azért volt szükség, hogy a készülék a maximális 15 W-os gyorstöltésnek megfelelő pozícióba kerüljön a töltővel.

Az orvosokat tömörítő szakmai szervezet leírta: a pacemakerek elemet, kondenzátort, érzékelő és ingerlő áramkört, extrakardiális vezetéket, illetve egy olyan kapcsolót is tartalmaznak, amely a külső mágneses mezőre reagál, és a becslések szerint tíz Gauss felett indokolatlanul megszakíthatja a működést.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A telefon és a pacemaker kölcsönhatását egy szívbeteg, Medtronic implantátumot használó önkéntes segítségével tesztelték. Amikor az iPhone túl közel került a mellkas bal oldalához, azt vették észre, hogy a pacemaker leáll, és ez az állapot a teszt végéig fennmarad. A hibát többször is sikerült reprodukálni azzal, hogy a mobilt a mellkas magasságában lévő zsebbe csúsztatták, ami, lássuk be, elég gyakran előfordul a mindennapokban.

„Komoly közegészségügyi kockázatot fedeztünk fel az újgenerációs iPhone 12-vel kapcsolatban, ami gátolhatja a betegek életmentő terápiáját, főleg akkor, ha a telefont a bal felső zsebben hordják”, osztotta meg aggodalmait a British Hearth Rhythm Association. A kutatók hozzátették: más hasonló tanulmányok eredményei alapján az is kijelenthető, hogy a mágneses alkatrészt nélkülöző, korábbi okostelefonok csak minimális kockázatot jelentenek a pacemakert viselő felhasználókra.

A hibára már az Apple weboldala is utal: megjelentettek egy figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy az iPhone 12 és egyes gyógyászati eszközök között interferencia léphet fel, ezért javasolják, hogy az érintett felhasználók konzultáljanak az orvosukkal, illetve kérjenek tájékoztatást az implantátumuk gyártójától. Ugyanebben a figyelmeztető szövegben írják: a cég óva int mindenkit attól, hogy a telefon alapállapotban 15, töltés közben pedig 30 cm-nél közelebb kerüljön pacemakerhez vagy defibrillátorhoz.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet