- Hirdetés -

- Hirdetés -

Menet közben tanulja meg a dolgát az új robotinas

Képünk illusztráció!

Az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatócsoportja sikeresen kifejlesztett egy új szoftvert, aminek segítségével a robotok hatékonyabban elsajátíthatják, hogy hogyan kell önállóan kinyitni az ajtókat, vagy más feladatokat végrehajtani. Az oktatóprogram lehetővé teszi, hogy egy robot menet közben tanuljon meg kezdetben olyan korlátozott képességeket, mint ajtók vagy fiókok kinyitása, viszont az algoritmusai lehetővé teszik a fokozatos fejlődést, a technikái és mozdulatsorai igazítását és finomítását.

Haoyu Xiong, Russell Mendonca, Kenneth Shaw és Deepak Pathak arXivra feltöltött tanulmánya szerint a tréningmódszer olyan új kihívásokra képes alkalmassá tenni a robotokat, amelyekkel azok korábban nem találkoztak, ergo, senki nem is tanította meg nekik. A gépek autonóm módon idomulnak az új feladatokhoz, megnyitva az utat a fizikai tárgyakkal történő, teljesen önálló interakció felé. A kutatás annyiban formabontó, hogy más hasonló kísérletekkel ellentétben nem arra koncentrál, hogy laboratóriumban tanítsa a robotokat – épp ellenkezőleg: valós körülményeknek teszi ki őket.

A kutatók adaptív tanulási megközelítést dolgoztak ki, ami lehetővé teszi a robotok számára, hogy az alapismeretekkel kezdve, majd azokat gyakorlati tapasztalatokkal bővítve tanuljanak. A kísérlethez egy négykerekű, karral és megfogó kézegységgel ellátott robotot építettek kereskedelmi forgalomban ma is kapható alkatrészekből. Úgy tervezték, hogy megközelítsen egy ajtót vagy fiókot, majd a kilincset, fogantyút megragadja, elfordítsa vagy kihúzza. Megfigyelték, hogy ha a kilincs típusa olyan volt, amellyel a robot már találkozott, akkor könnyedén elboldogult vele, viszont akkor sem jött zavarba, ha ismeretlen eszközzel találta szemben magát, és más ajtógombokról szerzett ismereteit használta fel a hozzáféréshez.

A kutatók szerint az új programmal egy robot 95 százalékos sikerrel tudja kitalálni, hogy hogyan nyissa ki az ajtót vagy a fiókot. Russell Mendonca, az egyetem munkatársa a New Scientistnek elmondta, hogy a robotnak képesnek kellett lennie a gyors alkalmazkodásra és tanulásra, valamint a nehéz ajtók fizikai felemelésére. A projektet mindössze 25 ezer dollárból, vagyis lényegesen olcsóbban hajtották végre, mint amennyibe más, hasonló adaptív tanulási képességekkel felszerelt robotrendszerek kerülnek.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet