Mennyire hasznos a robotika a csomagolóiparban?

Az ipar 4.0 térnyerésével egyre több gyár dönt az automatizáció mellett – ez alól természetesen a csomagolási folyamatok sem képeznek kivételt. Az elképzelést ugyanazok az okok irányítják, mint amelyek az első robotok bevezetését a gyárakba – a hibák kiküszöbölése, a humán munkaerő felszabadítása és a költségek csökkentése a cél. A csomagolóiparban hasonlóan nagy haszonnal járhat az automatizálás, feladatuk ezen ágazatban is rendkívül sokszínű lehet. A Packaging Labelling cikke alapján összegyűjtöttük a csomagolóipar robotizálásának előnyeit, cikkünkben ezeket mutatjuk be részletesen.

A robot csomagológépek előnyt élveznek a humán munkaerővel szemben, ugyanis a berendezések felülmúlják az embereket pontosság, sebesség és következetesség tekintetében. A robotok könnyedén beilleszthetők a csomagolási, valamint szállítási folyamatokba, ezzel csökkentve az ergonómiailag kockázatos munkát, illetve felgyorsítva a szállítási időt, mindemellett pedig kielégítik a forgalmazók, kiskereskedők és fogyasztók igényeit.

Megfog és elhelyez

- Hirdetés -

Az ilyen típusú robotokat általában a gyártásban használják, de olyan alkalmazási területen is hasznosak, mint a szemétgyűjtés, csomagolás és ellenőrzés. A gyorsaság és a következetesség a fő előnyük. Ezek a gépek kis mérettel, valamint kis súllyal rendelkeznek, ezért olyan területeken képesek dolgozni, ahol korlátozottan áll rendelkezésre hely, emellett könnyen programozhatók, ezzel együtt több alkalmazásra is használhatók.

Raklapozás

A palettázás a harmadlagos csomagolás. Ez magába foglalja a dobozok elrendezését és a szállításra való előkészítését, amelyeket raklapokra tesznek. Rendkívül gyakori alkalmazás az élelmiszeriparban. Ennek a robot csomagolási rendszernek az egyik előnye, hogy csökkenti a dolgozók sérülését. A palettázás automatizálásának fő előnye, hogy javítja a munkakörülményeket és a munkavállalók biztonságát, maximalizálja a gyártás sebességét, csökkenti az üzemeltetési költségeket, növeli a gyártás rugalmasságát, és javítja a raklapon elhelyezkedő termékek minőségét.

Sült termékek elhelyezése

Az olyan termékeket, amelyek sütési folyamat során készülnek, nehéz eltávolítani a serpenyőből vagy tepsiből, pedig ez pontos kivitelezést igényel. A sütött és tömegesen előállított süteményeket általában ipari méretű tepsiben készítik. Ehhez a robotkarok rendkívül hasznosak lehetnek, ugyanis képesek gyorsan pakolni a termékeket anélkül, hogy kárt okoznának bennük, és előkészítik azokat az elsődleges csomagolásra. A sült termékeket különböző megfogók segítségével képesek elhelyezni a megfelelő pozícióba.

 

Dobozolás

A dobozba csomagolás egy szükséges lépés a termékek szállításának előkészítéséhez. A dobozolás folyamata magába foglalja az egyedileg csomagolt áruk felvételét és elhelyezését. A termékek ezáltal a környezettől elzárttá válnak, így nem érheti őket szennyeződés. Ezt a folyamatot kényelmesen és egyszerűen hajtják végre a robotok. A megfogók már olyannyira fejlettek, hogy még az olyan törékeny termékeket is képesek biztonságosan elhelyezni, mint amilyen a tojás. 

Raktározás

A raktározási folyamat a termékek megfelelő csomagolását követően kezdődik. A raklapokon történő szállítás az utolsó feladat. Az automatizált raktározásból leginkább az élelmiszeripar profitál, hiszen gyorsan, hatékonyan és biztonságosan helyezhetők el ebben az esetben is a termékek. A folyamat rendkívül munkaigényes lenne emberi kézzel, hiszen hihetetlen nagy mennyiségekről lehet szó. Az AGV-k és AMR-ek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsan szállítsák a termékeket.

Némethi Botond, Print&Packtech

Akár ez is tetszhet