Mesterséges intelligencia a bőrrák korai felismerésében

A technológiai fejlődés, mely régóta meghatározó az emberek mindennapi életében, egyre dinamikusabb és szerteágazóbb.

A mesterséges intelligencia megjelenése már kézzelfogható eredményeket mutat fel az élet számos területén, nincs ez másképp az egészségügyben sem.

Jelentősége abban rejlik, hogy segítségével hatékonyabbá, pontosabbá és gyorsabbá válik a diagnosztika és a gyógyítás, így az egészségügyi ellátás minősége is jelentősen javítható.

- Hirdetés -

A mesterséges intelligencia nem helyettesíti a szakembereket

Ne azt képzeljük el, hogy egy robotnak mondjuk el a panaszainkat, és az azonnal megmondja, mi bajunk. A mesterséges intelligencia arra hivatott, hogy segítse az orvosok munkáját, lehetővé tegye ahogy az orvos több időt fordíthasson a páciensre, azaz összességében a pontosabb diagnosztikát és az eredményesebb gyógyítást.

Ha a betegek adatait, kórelőzményeit, vizsgálati eredményeit megfelelően, strukturáltan tároljuk és összekapcsoljuk ezt a rendszert nagy nemzetközi adatbázisokkal, akkor az összes adat elemzésével, bizonyos algoritmusok segítségével a számítógépes rendszer nagy pontossággal kielemzi a vizsgált elváltozást. Ráadásul a mesterséges intelligenciával működő rendszerek az úgynevezett „mély tanulási módszereket, algoritmusokat” alkalmazva minden nap – az újabb és újabb beteg adatok integrációjával – egyre pontosabb diagnózist, vagy gyógyítást tesznek lehetővé . Ez az új technológia ma már Magyarországon is elérhető!

Hogyan működik a valóságban?

A CMC Déli Klinikán több olyan mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszer segíti a kiváló szakorvosok munkáját, amellyel többféle rákos megbetegedés esetén biztosítani lehet a pontos, gyors és korai diagnózist és így jelentősen javíthatóak betegek gyógyulási esélyei is. A Déli Klinika bőrgyógyász, onkológus szakemberei a speciális rendszer segítségével először elkészítik a teljes testfelület nagy felbontású digitális bőrtérképét, azaz minden anyajegy és bőrelváltozás elektronikusan rögzítésre kerül.

A mesterséges intelligencia segítségével a rendszer részletesen kielemzi az adatokat, majd a gyanús elváltozásokról videodermatoszkópos eljárással újabb felvételek készülnek. Ezután jön a nemzetközi irányelveknek megfelelő standardizált kiértékelés és a szakmai véleményezés.

Ez a mesterséges intelligenciával ellátott speciális anyajegy- és bőrrákszűrő diagnosztikai rendszer – mely más világszintű bőrgyógyászati klinikák szakembereivel és adatbázisával is kapcsolatban áll – segíti a pontos, gyors diagnózis felállítását, hogy az egyéni kezelés mielőbb megkezdődhessen. Ezek az eszközök arra is lehetőséget nyújtanak, hogy különböző algoritmusok segítségével kiderítsék, jó- vagy rosszindulatú elváltozásokat mutatnak-e az eredmények.

Az orvosi műszerek digitalizációja teszi lehetővé, hogy – emberi léptékben – felfoghatatlan mennyiségű információt lehessen kinyerni és tárolni a szervezet működéséről, elváltozásairól. Természetesen az eredmények kiértékelésében és a betegekkel való kommunikációban továbbra is nélkülözhetetlen szerep jut a szakorvosoknak, de a döntéshozatalban és a kezelési terv kialakításában ezek az elemző rendszerek hatalmas előnnyel használhatók.

A mesterséges intelligencia legfőbb előnye
Szakemberek szerint a betegségek – például az Alzheimer-kór, daganatos betegségek, stb. – pontosabb diagnosztikája, korai felismerése jelentős előrelépést és sokkal eredményesebb kezeléseket tesz lehetővé, így növelve a várható életkort, és javítva a túlélési esélyeket.

deliklinika.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -