- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mesterséges intelligencia fogja vezetni a zéró emissziós óceánjárót

A szél- és napenergiát egyaránt hasznosító vitorlákkal rendelkező, nulla károsanyag-kibocsátású hajó másodtisztje egy manőverezést támogató mesterséges intelligencia lesz. Az óceánjárót a norvég Hurtigruten, egy 130 éves múltra visszatekintő, tengeri teher- és személyszállítással foglalkozó vállalat fejleszti. A „Sea Zero” az ő hosszú történetükben is az első teljesen elektromos hajó, aminek a terveit először tavaly márciusban szellőztették meg – emlékeztet az Interesting Engineering. Az ötletet sokan fogadhatták kétkedve, pedig most még konkrétabb információkat árultak el arról, hogy hogyan szeretnék megépíteni.

A tengeri közlekedés továbbra is az egyik legkomolyabb kihívás, amivel az elektrifikációnak még meg kell küzdenie. Az akkumulátorral működő hajók hatótávolsága és teherbírása jelenleg erősen korlátozott, ezért elég merész ötletnek tűnik óceánjáró méretekben gondolkodni, hiszen mindentől merőben eltérő járműosztályról van szó.

A Hurtigruten korábban bevehetetlennek hitt határokat feszeget, amikor azt állítja, hogy az évtized vége előtt megépíti a Sea Zerot. A vállalat több darab 60 megawattos akkumulátort tervez beépíteni – ezeket a kikötőben töltik fel, még a hajó útnak indítása előtt. Az óceánjáró ezt követően három autonóm és behúzható vitorlaszárnytoronyból nyeri az energiát, a teljes több ezer kilométeres útja során, így nem kell majd folyton kikötnie az újratöltéshez.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mindegyik torony 50 méter magas lesz, egyenként akár 750 négyzetméternyi szélenergiát hasznosító felülettel és 16.146 négyzetméternyi napelemmel. Ezek mindegyike az akkumulátorok töltését szolgálja, de nem ez lesz az egyetlen high-tech megoldás. A vállalat a manőverezés hatékonyságának növelése érdekében a mesterséges intelligenciához fordul, így a híd mérete is jelentősen csökken – leginkább egy repülőgép pilótafülkéjéhez fog hasonlítani.

A hajó áramvonalas alakja csökkenti a légellenállást, ezáltal az energiaigényt. A megnövelt felületek páratlan kilátást is biztosítani fognak a 270 kabinban elszállásolt mintegy 500 utas számára. Az óriási szerkezet a megvalósítás fázisába lépett: már a hozzá szükséges korszerű technológiák tesztelése zajlik, mielőtt beépítenék őket a hajótestbe. A projekt várhatóan 2030-ban zárul, de addig a Hurtigruten Norway többi járművébe is átültetik a friss kutatás-fejlesztési eredményeket. A flotta meglévő járműveit utólagosan szerelik fel hibrid-elektromos meghajtással, amivel akár 80 százalékkal csökken a szennyező gázok, például a szén-dioxid és a nitrogén-oxidok kibocsátása.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet