Mi az a webhosting? Szempontok és tanácsok webtárhely bérléséhez

A webhosting célja, hogy biztonságosabbá, profibbá tegye egy weboldal internetes jelenlétét, ezáltal megvédje az azt üzemeltető céget, intézményt, magánszemélyt. A bérlés megoldható ingyenesen, ám ilyenkor alacsony színvonalú szolgáltatást kapunk, ezért érdemes a kiadást jelentő, eközben viszont magas hozzáadott értéket biztosító tárhelyet választani.

Kezdjük a legfontosabbal: a címben szereplő webhosting kifejezés, illetve a webtárhely bérlés ugyanazt jelenti. Nevezik webtárhely szolgáltatásnak is, ám érdemes tudni, hogy ha valaki ezekről beszél, ugyanarra gondol.

De mégis mire?

A webhosting feladata, hogy biztonságosabbá tegye az online jelenlétet a magánszemélyek, intézmények, cégek és vállalkozások számára, eközben pedig megfelelő technikai hátteret biztosítson a zökkenőmentes működéshez. A professzionális webhosting elengedhetetlen egy online jelenléttel bíró cég számára, hisz ezzel védekezhet az adatvesztések, a vírustámadások ellen. Nem túlzás, ha azt mondjuk, 2021-ben a vállalkozások jelentős többsége képviselteti magát az online térben, így a – legjobb esetben felhőalapú – webtárhely bérlése az egyik legnépszerűbb szolgáltatás, hiszen stabilitást és biztonságot nyújt.

Ki kell emelni, hogy megfelelő tárhely nélkül lehetetlen egy weboldalt üzemeltetni – ilyenkor jelent nagy segítséget és könnyebbséget, ha ezt a tárhelyet egy hostingszolgáltató biztosítja. Ebben az esetben a webhely egy kiszolgálón, azaz egy kifejezetten erre a célra tervezett számítógépen kap helyet, ezzel tulajdonképpen, ahogy más egy lakást szokott, az ügyfél internetes teret bérel magának a webhosting során, többnyire megosztott tárhely formájában. Maradva a hasonlatnál: ez a „bérlemény” jó környéken található, biztonságos és mindig elérhető, azaz prémium kiszolgálást biztosít.

A megbízható honlap a webhostinggal kezdődik

Alapvetés, hogy ha egy vállalkozó, illetve egy cég valamilyen terméket, szolgáltatást árulna a weben, az egész folyamat egy piacképes honlappal kezdődik. Az első lépés ilyenkor nem a webdizájner, a programozó vagy a marketing szövegíró megtalálása, hanem a webhosting megrendelése. Mi alapján? A legfontosabb szempont a megbízhatóság, ez nem is kérdés. A biztonságos webtárhely olyan felület, amelyet a szolgáltató rendszeresen karban tart, felügyel, megvédi azt az egyre agyafúrtabb vírusokkal szemben.

Hogy ez ingyenes-e? Vannak térítésmentes megoldások, ám azok minősége alacsony, azaz épp a legnagyobb hasznukat nem képesek nyújtani: nem jelentenek állandóan elérhető, stabil tárhelyet. A megfelelő webtárhely bérlése tehát kiadással jár, ám egy jól működő, minőségi webshopot vagy honlapot üzemeltető vállalkozás számára nem jelentős tétel. Inkább egy szimbolikus összeg a céges biztonság alapjainak megteremtéséért.

Mit tartanak még a webhosting előnyének?

Ki kell emelni, hogy a webhosting részeként a szolgáltató domaint is biztosít. Hogy ez miben különbözik, mint a webtárhely? A domain egy internetes cím, egy világhálós névjegykártya, amely egy kiszolgálóra mutat, míg a webtárhely az az online tér, ahol az oldal adatai, tartalmai helyet kapnak. Viszont mivel egy honlap megalkotása a webhosting biztosításával történik, előny, ha domain, valamint hivatalos e-mail-cím is jár mellé. Ezeknek a brandépítés során lesz nagy jelentőségük. Itt kell megjegyeznünk az ingyenes hostingszolgáltatás újabb hátrányát: ilyenkor a webcímben megjelenik a szolgáltató neve is, ami kifejezetten káros az oldal megítélése szempontjából.

A professzionális hosting részeként viszont előny, hogy a szolgáltató kényelmes kezelést és teljes körű hozzáférést biztosít az ügyfelek részére a szervereiken bérelt tárhely kezeléséhez – az ingyenes megoldásoknál erről az extráról is le kell mondani. További érték a szerver és szerver közötti kommunikáció megvalósulása, valamint a felhasználóbarát dizájnhoz szinte elengedhetetlen, modern weboldaltervező felület, majd a reszponzív végeredmény.

Ez sem elég?

A biztonsági másolatok rendszeres időközönként való elkészítése kiküszöböli az adatvesztés lehetőségét, így minden egyes fájl biztonságban tudható. Mivel a tárhely kifejezetten erre a célra lett kialakítva, lehetségessé válik a gyors elérés, ami az oldal betöltődését rövidíti le. Ez miért fontos? Mert a felhasználó néhány másodperc várakozást sem tolerál, azaz egy gyors weboldallal potenciális vásárlókat tart meg a vállalkozás. Azt pedig az ínyenceknek tesszük hozzá, hogy egy profi webhosting esetén különböző programozási nyelvek (PHP 5-7, Perl, Python) közül választhat az ügyfél, azaz személyre, cégigényre szabható a szolgáltatás.