MI-vezérelt kézi 3D szkennerek jelentek meg

A szeleptől a csontvázig mindent képesek teljes részletességgel rögzíteni

Az Exact Metrology 3D-s metrológiai szolgáltató (egyben hardvereket is értékesítő) cég HD-móddal látta el futurisztikus vasalóra emlékeztető kézi 3D lézerszkennereit, az Artec Leot és az Artec Evát. Az Industrial Machinery Digest oldalán megjelent hír szerint az eszközök mostantól MI-t is használnak az extrém éles, tiszta és részletgazdag képalkotáshoz.

Az MI-vel bővített szkennerek 0,2 mm-es pontossággal dolgoznak, köszönhetően annak a több százezer gondosan kiválasztott mintadarabnak, amelyeket „megtanítottak” nekik, hiszen így képesek érzékelni és újraalkotni az adott tárgyhoz hasonló mintázatokat, felületi sajátosságokat és formákat. A készülékek akár 3-5 millió sokszöget képesek rekonstruálni egyetlen képkockán, így minden korábbinál jobb minőségű 3D-adatokat lehet belőlük kinyerni.

A HD-megoldás további lehetőségeket rejt, hiszen kisebb és vékonyabb elemek szkennelését lehet vele elérni, megfelelő zajcsökkentéssel. Finom vonalakat is nagyon jó minőségben rögzítenek, hűen a tárgyak eredeti formájához, ráadásul könnyen szkennelhetővé teszik a nehezen elérhető, alig látszó területeket is, mivel a gépek – a gazdag adatbázisnak köszönhetően – minden részletet rekonstruálnak.

- Hirdetés -

A Leo és az Eva szintén nagy felbontással rögzíti a sötét, fényes felületeket, illetve a tárgyak teljes geometriáját, ezzel rengeteg időt (és pénzt) tud megspórolni a 3D-modellezés során. A teljesítményük pedig igazán lenyűgöző: az apró tárgyakat – mint a vékony csövek vagy szelepek – ugyanolyan nagyfokú részletességgel dolgozzák fel, mint a nagyobbakat, például az autómotorokat vagy akár csontvázakat. E képességeik és a tiszta, átfogó leképezés révén remek partnerei a fordított tervezés és a minőségellenőrzés folyamatainak, miközben a beolvasott képek könnyen exportálhatók az ismert CAD fejlesztési megoldásokba.

Gábor János, Okosipar.hu