Mikor jobb a horizontális és mikor a vertikális raktárelrendezés?

Nemcsak napjainkban, hanem már több tíz évvel ezelőtt is sokat hallhattunk a vertikális kialakítású ipari és logisztikai épületek (tárolók, szállítószalagok vagy akár üzemek) kialakításáról, a helytakarékosságról, amit nyújtanak és a hatékony logisztikai rendszerekről, amelyekkel szervezhetővé válik a bennük folyó munka. De vajon tényleg ennyivel jobbak?

A horizontális és vertikális elrendezésnek is megvan a maga előnye és hátránya, bár a vertikális elrendezés sok esetben hatékonyabbnak bizonyul. Nem mindegy azonban, hogy a sokféle altípusa közül melyiket választjuk, hiszen óriási különbségek vannak közöttük.

Horizontális szállítószalagok és tárolók

- Hirdetés -

Mielőtt belevetnénk magunkat a speciális kialakítású rakodóhelyiségek elemzésébe, vizsgáljuk meg a horizontális elrendezésű raktárak jellemzőit. A vízszintes szállítószalag forgástengelye vízszintes, a vertikális megfelelőjéhez hasonlóan forgó polcokból áll, amelyek mindkét irányban elfordulnak, hogy az anyagokat a lehető legrövidebb úton juttassák el a kezelőhöz. A horizontális elhelyezésű szállítószalagok jelenthetik a legjobb megoldást, ha az üzem magassága korlátozott, vagy hosszú, keskeny helyeken (például folyosókon) kell megoldani a szállítást.

A horizontális kiépítésű raktárak egymás mellé telepíthetők, ami tovább növeli az áteresztőképességet, miközben a termelékenység is magas marad. Bár elsőre kézenfekvőnek tűnik e mellett a hagyományos elrendezési forma mellett dönteni, fontos azt is tudnunk, hogy valójában csak bizonyos körülmények között hatékony: például ahol alacsony a belmagasság. A szedőállomások nem ergonomikusak, a tálcák és tárolók pedig ki vannak téve a súlyelosztási problémáknak.

Többoszlopos rendszerek

A többoszlopos raktárak függőleges tárolórendszerek, mobil tálcákkal és több oszloppal a könnyű rakományok nagy gyakoriságú szedésére és elhelyezésére. A termékek tálcákon belüli szervezése lehetővé teszi a raktárban rendelkezésre álló hely optimális kihasználását. A tálcákat általában úgy osztják szét, hogy a raktár és az áruáramlás megkönnyítése érdekében a lehető leghatékonyabban alkalmazkodjanak az összes tárolási és kezelési igényhez.

Az ilyen rendszerek nagy előnye a rövidebb ciklusidő és a gyors hozzáférés az anyagokhoz, az anyagáramlás optimalizálása, a magas termelékenységi szint. Hátránya, hogy alacsonyabb a tálcánkénti hasznos teher, mint egy VLM (Vertical Lift Module) raktár esetén, illetve a tálcához való hozzáférés átlagos ideje hosszabb.

Miniload

A miniload nagy teljesítményű automatikus raktár, egy- vagy ikeroszlopos szerkezettel a könnyű rakományok kezelésére. Ez a raktártípus párhuzamos, keskeny folyosókkal elválasztott polcok sorozatából áll, amelyek mentén a rakodódaruk működnek. A terhelési egységeket a polcok celláiban tárolják. A miniloadok továbbítják a rakományegységeket a szedési, csomagolási vagy szállítási területre. A rendszerek egy vagy több rakodórésszel is rendelkeznek, a szedési követelményektől függően. E megoldások legfőbb előnye, hogy egy teljesen automatikus komissiózó rendszert kínálnak, amely biztosítja a magas termelékenységet, sebességet és biztonságot.

A miniload előnye, hogy nagyon hatékony, a hasznos teher magas lehet, a kapacitása nagy és többféle rakodóegység is dolgozhat benne. Hátránya azonban, hogy kicsi az áteresztőképessége, viszonylag drága és sokáig tart kiépíteni. Nagy áru tárolására pedig egyenesen alkalmatlan.

Rakodódarus raktárak

A rakodódarus raktárak hasonlóak a miniloadokhoz, de azoktól eltérően általában raklapok és nehéz anyagok kezelésére tervezték őket. A rendszer egy függőleges oszlopon felfelé és lefelé mozgó mobil keretből áll, amely viszont vízszintesen is képes mozogni a folyosó mentén, két polcrendszer között. Ezt a típusú automatizált megoldást olyan raktárakban használják, amelyek magassága meghaladja a 12 métert. Különféle típusú rakományegységek kezelésére alkalmas (raklapok, konténerek stb.), akár nagyon nehéz és terjedelmes termékek esetében is alkalmazható. Az ilyen rendszerek ráadásul teljesen automatizáltak, tehát minimálisra csökkenthetőek a hibák, nincs szükség drága munkaerőre, és a hatékonyságuk is kivételes. Probléma lehet viszont, hogy az ilyen rendszerek nagyon lassúak, nem alkalmasak az apróbb tárgyak mozgatására, és ráadásul drágák is.

Függőleges puffer modul (Vertical Buffer Module)

A Vertical Buffer egy viszonylag új típusú automatikus raktár, kicsi, könnyű alkatrészek tárolására és szedésére. Polcrendszerekből áll, ahol a konténerek automatikusan mozognak. A valódi innovációt a többi VLM (Vertical Lifting Module) rendszerhez képest a kiválasztó állomások jelentik. Ezek 20 fokos, ferdén forgó asztallal vannak felszerelve, amelyet a maximális ergonómia biztosítására terveztek. Amíg a kezelő megrendelést készít, a gép előkészíti a következő konténert, és az asztal hátsó részére teszi. Amint a szedési folyamat befejeződik, az asztal 180 fokkal elfordul, és elérhetővé teszi a következő tárolót szedés céljából.

A microload a legújabb generációs VLM, amelynek különleges jellemzője, hogy a lift egyszerre egy tálca átadása helyett négy vagy öt kis tálcát is kezel.

Bár ez a megoldás az automatizált raktárak szinte minden előnyét magában hordozza, hátránya, hogy csak kis- és közepes súlyú tárgyakat képes kezelni, így nem minden helyzetben érdemes használni.

NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet