- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mikrogyárak termelhetik a vizet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „törékenynek” nevezi a több mint kétmilliárd ember biztonságos ivóvízhez jutásának segítésében elért két évtizedes előrehaladást, mivel a klímaváltozás súlyosbítja az ellátás biztonságát. Világszerte évente több mint 800000 ember hal meg a nem biztonságos higiéniai körülmények, például a rossz ivóvíz- és kézhigiénia miatt. A tiszta vízforrások ellenőrzésének a települések hatáskörébe való áthelyezése a helyi egészségügy javításának fontos eszköze. A svéd víztechnológiai cég, a Wayout kifejlesztett erre egy módszert, amelyről a Spring Wise írt összefoglalót.

A Wayout moduláris termelési rendszere minden vízforrást megtisztít, hogy biztonságossá tegye az iváshoz és a főzéshez. A vállalat bérbe adja rendszereit tulajdonos-üzemeltetőknek, és minden mikroüzem helyben épül fel, így minimális mennyiségű alkatrészt és anyagot igényel, emellett jelentősen csökkenti a szállítási költségeket. Egyetlen víztermelő egység naponta 8000 liter tiszta vizet képes előállítani, ami 2000 ember számára elegendő ivó- és főzővizet jelent.

A kifejezetten az egyszer használatos műanyag palackok kiváltására tervezett intelligens, rozsdamentes acélhordókban tárolják a tisztított vizet, amelyekben digitális chipek figyelik a bennük lévő folyadék tisztaságát. A rendszer csapjai felhőhöz kapcsolódnak, ami segít a tulajdonosoknak megérteni a felhasználási mintákat, hogy a legjobban tudják kezelni a keresletet. A Wayout hordóinak egyszerű tisztításához ózont használnak.

- Hirdetés -

Világszerte körülbelül 771 millió ember még mindig nem fér hozzá a 30 percen belül elérhető, jobb minőségű vízhez. Az innováció, a kísérletezés és az adatok mind alapvető elemei annak, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a biztonságos víz, és az olyan szervezetek, mint a Wayout, megmutatják, hogyan lehet ezt megvalósítani. Az egész rendszer minimális erőforrásokat igényel, még a felhőkapcsolathoz is. A lízingrendszerbe épített megfizethetőség mellett a Wayout eljárása segíthet abban, hogy emberek milliói számára váljon elérhetővé a biztonságos ivóvíz.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet