Mikrotükrökkel lát 3D-ben az autonóm kocsi

A németországi Fraunhofer Társaság kutatói álltak elő azzal az új típusú mikroszkenneres technológiával, amely lézer alapú távérzékelést (LiDAR) alkalmazva lendít nagyot az autonóm járművek térérzékelő képességén, állítja a The Engineer cikke.

A MEMS névre keresztelt szkenner mikrokristályos szilíciumból készült, és fényvisszaverő borítása fokozza a LiDAR hatótávolságát: minél több fény jut vissza a szenzorig, annál pontosabban érzékeli az elé került objektum távolságát. A pozícionáló technológia segítségével lehetségessé válik a tükör által irányított lézersugarak és a tárgy helyzetének folyamatos nyomon követése.

„Ezzel a platformmal megfelelünk a LiDAR-ral használható mikroszkennerek tervezési sajátosságainak”, fogalmazott Dr. Jan Grahmann, a Fraunhofer Institute for Photonic Microsystems tudományos munkatársa. „A LiDAR-rendszerek három dimenzióban képesek szkennelni a környezetüket, és az abban mozgó gyalogosokat, kerékpárosokat, járműveket. A MEMS-tükör két dimenzióra bontja a lézersugarakat, és a fényt az adott tárgyra irányítja, így a fény visszaverődésének idejéből meghatározható annak távolsága.”

- Hirdetés -

Grahmannék új megoldását már alkalmazzák is a San Francisco-i AEye rendszereiben. A kifejezetten autonóm járművek látástechnológiájával foglalkozó amerikai cég a saját 4Sight szenzoraiba integrálta a Fraunhofer tükreit, és ezzel elérte, hogy a hatótáv 200 méter fölé nőjön.

Egy MEMS-tükör egyébként mindössze ötmilliméteres, és bár a felhasználási területtől függően növelhető a mérete, a kutatók szerint ezzel az előnyei jelentősen csökkennek. Az elsősorban autonóm kocsikba szánt technológia mindenesetre csak egy a fejlesztéseik közül, hiszen vezetési elektronikát, egyedi LiDAR rendszertámogatásokat, fejre rögzíthető kijelzőket és ipari robotokat is készítenek. Grahmann egyébként úgy nyilatkozott, hogy a frissen bejelentett eszközt nagyobb mennyiségben is szeretnék előállítani, tehát a legkomolyabb fejtörést most a tömeggyártás előkészítése okozza a Fraunhofer szakemberei számára.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet