Milyen a jó hőszabályozós raktár?

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a hagyományos romlandó árukat kell szabályozott hőmérsékletű raktárakban tartani. Cikkünkből kiderül, milyen más anyagok minőségének biztosításához van még erre szükség és milyen eszközök kellenek a megfelelő környezet biztosításához egy ilyen létesítményben.

A szállítmányozás és raktározás során minden árut meg kell védeni a nagy hőingadozásoktól, a különleges éghajlati viszonyoktól, a túlzott nedvességtől, hogy használható állapotban érkezhessenek meg a rendeltetési helyükre. Ez még akkor is fontos, ha az adott termékek nem tartoznak a romlandó kategóriába, hiszen a sok hőnek és nedvességnek kitett készlet így is károsodhat.

Egyensúly a páratartalom és a hőmérséklet között

- Hirdetés -

Míg a hőmérséklet-szabályozó közművek csak a beltéri hőmérsékletet szabályozzák, addig a klímával ellátott raktárak mind a hőmérsékletet, mind pedig a páratartalmat képesek befolyásolni. A készlet jó állapotban tartása érdekében fontos, hogy mindkét tényezőt optimalizálja a raktár tulajdonosa, legyen szó akár perzselő forróságról egy mediterrán országban vagy az északi területek csípős hidegéről, a raktár beltéri hőmérsékletét és páratartalmát minden esetben optimális szinten kell tartani.

Ha a kültéri hőmérséklet emelkedik, akkor a páratartalom is megnő, és fordítva, ami sok termék, különösen a mezőgazdasági termékek és a romlandó áruk szempontjából kedvezőtlen. A túl sok páratartalom elronthatja a hőmérséklet-érzékeny termékeket, például a gyógyszereket, amelyek hideg tárolási feltételeket igényelnek, gyakran nulla fok alatti hőmérsékletet, páratartalom nélkül. A klímavezérlésű raktárak páramentesítőkkel vannak ellátva, amelyek optimális szinten tartják a hőmérsékletet és a páratartalmat. A párátlanítók segítenek abban is, hogy a penész, a poratka és egyéb kártevők terjedését meggátolják.

A párátlanító szerepe

Kétféle párátlanító létezik: mechanikus és szárítóanyaggal működő. A szárítószeres párátlanítók szárító hatású vegyi anyagokat, például szilikagélt használnak a nedvesség felszívására a levegőből. Ezek ideálisak olyan árukhoz, amelyek hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek, és állandó hőmérsékleti körülmények között kell őket hosszú ideig tárolni. A mechanikus párátlanítók inkább az extrém körülmények kezelésére szolgálnak – mint amilyen például egy gyógyszerüzem hűtőháza, egy tejüzemi raktár vagy nyershúsfeldolgozó üzlet. A mechanikus párátlanítók hűtőtekercseket használnak, amelyeket motorventilátorral hűtenek.

A megfelelő párátlanító kiválasztása nagyban hozzájárul a készlet jó állapotának megőrzéséhez. Szakértők szerint a különféle árucikkek változó páratartalmat igényelnek. A fényképalbumok, a finom fából készült zongorák, a bőrdzsekik például gyakran összeragadnak, vagy ami még rosszabb, megolvadnak, ha a páratartalom magasra emelkedik.

Hidegraktárak

Azokhoz a termékekhez, amelyek normál szobahőmérsékleti körülmények között is megsérülhetnek, a biztonságos tároláshoz hidegraktárra van szükség. A hidegraktár vezetéséhez pedig képzett alkalmazottak kellenek. Az ilyen raktárakban külön csoportok működnek, amelyek kezelik a készletet, ellenőrzik a termékeket, és gondoskodnak a környezeti feltételekről. Az igénytől függően a hidegraktár hőmérséklete változó. Ennek oka, hogy a különböző termékek optimális körülményei soha nem azonosak. A zöldségekhez 120C körüli hőmérsékletre lehet szükség, míg a fagylalt -23,30C -t igényel. A hűtőraktárakra leginkább a következő terméktípusok tárolása esetén van szükség: élelmiszeripari termékek, virágok és növények, műalkotások, gyógyszerészeti anyagok.

A cikk eredetileg a NEW technology magazinban jelent meg.

Akár ez is tetszhet