Milyen a zöld gondolkodás?

Green New Brain

A zöld gondolkodás alapvetően rendkívül sokoldalú – tehát több területre kiterjedő figyelmet igényel. Ezzel a filozófiával megmenthetjük bolygónkat, pénzt takaríthatunk meg, és a lelkünkre is pozitív hatást gyakorol, ha környezettudatosan cselekszünk. A fenntartható működés megteremtése a bolygó minden élőlénye számára életbevágó, függetlenül attól, hogy ezt az emberiség beismeri-e, vagy sem. Számos oka van annak, hogy a környezettudatosság gyakorlása elengedhetetlen, kezdve a szolgáltatási díjak csökkentésétől a természetellenes időjárási változások hatásainak megszüntetéséig, a fenntartható termőtalaj megteremtésén át egészen addig, hogy a jövő generációi számára egy tisztább és élhetőbb jövőt biztosítsunk.

Cikkünkben az energetikai területre fókuszálunk, amellett, hogy például a hulladékmentesítés fontosságát sem becsüljük le.

A zöld gondolkodás számos fontos alappillérrel rendelkezik, melynek a hosszútávú gondolkodás az első tényezője. Ehhez kapcsolódik, hogy a jövőbe tekintve folyamatosan fejlesztjük berendezéseinket, amelyek ezáltal hatékonyabban működhetnek. Az innovációval fontos megcélozni az energiapont-gondolkodást, azaz nem maradunk a fűtés és hűtés szintjén, hanem annál messzebbre tekintünk. Az energiapont-gondolkodás bevezetésével megteremtjük az energiák csatolásának lehetőségét, melynek egyik módszere például a veszteségesen keletkezett hőmennyiségek hasznosítása – ez lényeges megtakarításokat eredményezhet. Ehhez információs csomópontot rendelve azonnal átlátható lesz, hogyan lehet adatkezelő rendszereket gyorsan – akár a nulláról indulva – felépíteni. Az ENERGOTEST gondolkodásában az energia és az információ (adattartalom) összekapcsolódik.

- Hirdetés -

Csökkentsük a felhasznált energia mennyiségét!

A megtakarítás orientációja elsősorban az, hogy csökkentsük a felhasznált energia mennyiségét. Így a környezetbe kevesebb veszteségi hőmennyiség kerül, a károsanyag-részecskék és az aeroszol kiáramlása, a szén-dioxid-kibocsátás, valamint a fogyasztás csökkenése révén a termelési oldal, illetve a továbbítási veszteség is járulékosan visszaesik. A felhasználás mérséklődése lehetővé teszi a hatalmas energetikai beruházások elkerülését, és a helyi megújuló energetikai fejlesztések támogatását.

Sokoldalú gondolkodás

Tisztában kell lenni az energiahordozók hatalmas lobbierejével, valamint az értük folyó harccal. A kiszolgáltatottság elkerülése érdekében alapvetően fontos a fogyasztás/felhasználás oldalára való fókuszálás. A valóság pozicionálása kiemelt szereppel bír, az igazi fejlődést csak ezáltal érhetjük el. Számolni kell az ismeretek hiányával, ezért a népszerűsítés és a tanítás rendkívül fontos. Éppen ennyire nélkülözhetetlen az eredmények mérése, illetve számszerűsítése. Ehhez lehet energetikai monitoring rendszert alkalmazni, amely kezeli a befolyó adatokat. A szén-dioxid-egyenértékűséggel összevezethetővé válnak a különböző területű megtakarítások. A valóság tényszerűsítése után következik a gondolkodás, azaz a vezérgondolatok felállítása. Ezt követően lehet csak tervezni és cselekedni.

Felelősségvállalás a környezetünkért

A felelősségvállalás – azaz a cselekvés és eredményesség – a siker második tényezője. A zöld gazdaságot lehet akképpen pénzorientáltan végezni, hogy a jó megtérülés biztosítsa a hasznot a finanszírozó és a kivitelező oldalán egyaránt. A kiszolgáltatottság elkerülése érdekében alapvetően fontos a fogyasztás és felhasználás területére való pozicionálás. A valóság figyelemmel kísérése elengedhetetlen, mert csakis a tényszerű adatok segítségével fejlődhetünk. Tudni kell eredményes és gazdaságos megoldást biztosítani, például automatizálási megoldások beépítésével.

A megszerzett és valós tapasztalatokon alapuló ismeretek alkalmazását a tevékenységünkbe építve a teljesítménytartományt rendkívül célszerűen zónákra kell osztani.

  • A 30 kW alatti – ide tartozik a családi házak többsége – területen található a legnagyobb számosság, és alapvetően jellemző az ismeretek hiánya, ezért hálózatok kiépítése szükséges.
  • A 30-100 kW közötti zónában – ide tartozik a vállalkozások jelentős része – a kamarai rendszer hasznosítására lehetne például kísérletet tenni.
  • A 100kW-1 MW közötti sávban az MVM központilag kezelheti a számokat.
  • Az 1 MW felett szintén az MVM irányításával lehet hatékonyan működni – egyedi elemzéseket és döntéseket kell végrehajtani.
Együttműködés a zöld jövőért

Az együttműködés a siker harmadik tényezője. A hasznos tudásunkat megosztjuk másokkal – lásd a mellékelt 12 oldalas kiadványt. Az ENERGOTEST tudatosan és rendszeresen foglalkozik a környezet védelmével. Zöld gondolkodásukkal és innovatív fejlesztéseikkel folyamatosan arra törekszenek, hogy példát mutassanak a vállalatok szereplőinek. A cégnél 40 fős mérnökcsoport dolgozik az aktuális kihívások megoldásán. Portfóliójukhoz tartoznak a folyamatos energetikai fejlesztések, a megújulóenergia-megoldások, komplex (gépész-, villamos-, szoftverfejlesztés) megoldások kidolgozása, IoT/ipar 4.0 megfelelés, energetikai monitoring felhős adatkezeléssel.

Az Energotest a céljaik és az energiahatékony fejlesztéseik ismertetése érdekében hozta létre a www.zoldfejlodes.hu weboldalt, amelyen hamarosan folyamatos tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

OLVASD EL TE IS AZ ENERGOTEST 12 OLDALAS ZÖLD ENERGIA KÉZIKÖNYVÉT:

Zentai Tamás ügyvezető igazgató – Energotest Kft.

www.energotest.hu, www.zoldfejlodes.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet