Milyen egészségügyi intézkedések maradjanak meg a COVID után is?

Ha egyvalamit megtanultunk a világjárványból, az az, hogy a munkaerő biztonságát szavatolni kell. Erre sokféle megoldás született, a távolságtartástól a vakcinákig. Utóbbiak viszont nyájimmunitás nélkül épp annyira védik az oltottakat, amilyen minőségűek, és nem biztos, hogy elég hatásosak lesznek a delta és lambda variánsok ellen.

Mit tartsunk fenn az óvintézkedésekből, ha meg akarjuk őrizni a humán erőforrás egészségét? A torontói Surgically Clean Airt vezető Marshal Sterio szerint csak akkor lehet óvintézkedések – tehát maszk, gumikesztyű és egyebek – nélküli munkakörnyezetet teremteni, ha a higiéniai követelmények megmaradnak.

Erre a modern technológiával érdemes rásegíteni: fejleszteni kell a szellőzőrendszert, és átváltani a legújabb légszűrő technológiákra. A megfelelő szűrés hihetetlenül erős fegyver a kórokozók ellen, hiszen eltünteti a fertőzésért elsősorban felelős cseppeket. E nélkül gyakorlatilag a saját szellőzőnk fröcsköli szét a vírust, így egyetlen beteg személy is képes megfertőzni a gyárat, vagy az irodát. Ne feledjük: a vállalat vérkeringését a dolgozók tartják fenn, ráadásul az egészségük megóvása sokkal olcsóbb, mint az, ha egyszerre sokan, akár csak ideiglenesen kiesnek a munkából!

Mivel a munkatársakat nem szabad arra bátorítani, hogy betegen is bejöjjenek, muszáj vállalni némi plusz kiadást a megelőzés érdekében. Mielőtt bárki a teljes épületátalakítás költségeit kezdené számolgatni, van egy jó hírünk: a modern megoldásokhoz nincs szükség a szellőzőrendszer cseréjére. Sterio-ék például olyan hordozható légtisztító berendezéseket találtak ki, amelyek a meglévő hálózat kiegészítőjeként képesek távol tartani a fertőzést. Bár a Surgically Clean Air főleg fogorvosi rendelők légszűrő eszközeivel vált ismertté (jelenleg több mint 45 ezer praxis használja a termékeiket), egyre több Fortune 500-as cég és elsőosztályú baseball-, kosárlabda-, illetve jégkorongcsapat választja őket.

Egyik legígéretesebb, például irodaházakhoz javasolt készülékük a JADE Air Purifier, ami a gyártó állítása szerint nem csak szűri, hanem el is pusztítja a kórokozókat. Ehhez előszűrést, HEPA Rx-et, aktívszén szűrőt, gombaölő izzót, valamint hidroxil-reaktiváló és negatív ion revitalizáló kamrát építettek be, az egyébként mindössze 30×85 centiméteres és 14 kilogrammos, állítólag kevesebb mint egy hónap alatt megtérülő készülékbe. És hogy teljes legyen a kör, a mobil berendezés kapcsolótáblája érintésmentes: a beállításokat legyintéssel variálhatjuk, tehát kizárja a felületi továbbfertőződés lehetőségét is.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: Industry Today)

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#