- Hirdetés -

- Hirdetés -

Milyen pozitív változásokat köszönhetünk a COVID-19-nek?

Tény, hogy senki nem tekint a pandémiára pozitívumként, de a nehéz gazdasági helyzetben kiemelten fontos, hogy ne csak a negatív következményekre, hanem a lehetőségekre is megfelelő figyelmet fordítsanak az ipari szereplők.

A Fictiv felmérése a gyáripari szereplőkről

A Fictiv (San Franciscó-i alkatrészgyártó) jelentése szinte egyetemes tendenciát mutat be, mivel egyaránt részt vettek benne az egészségügy, a robotika és más iparág vezető döntéshozói. A jelentés alapján mindenki számára prioritássá vált a digitális átalakítás és az ellátási lánc stabilizálása. A 2020. évi gyártási állapotjelentés rámutat arra, hogy az ipar vezetői küzdenek a pandémia következményeivel, miközben keresik a zavar által teremtett új lehetőségeket is.

A legfontosabb megállapítások a következők:

A megkérdezettek 89%-a a COVID-19 közvetlen üzleti hatásáról számolt be, ideértve az alacsonyabb értékesítést, a megnövekedett anyag- és gyártási költségeket, valamint a törölt vagy késleltetett termékbevezetést.

Csak 17% adott jó értékelést az ellátási láncának a teljesítményére.

A többség felülvizsgálta a Kínába vetett bizalmát, és inkább az Egyesült Államokra tekint mint a következő kulcsfontosságú gyártóközpontra.

Szinte minden megkérdezett (97%) egyetértett abban, hogy a COVID-19 új lehetőségeket teremtett, 87%-uk pedig a digitális átalakítást prioritásként kezeli.

Az ellátási lánc rugalmassága a válaszadók 99%-ának kiemelten fontos, 96% az ellátási lánc agilitásának növelésén dolgozik.

„A COVID-19 valóságos demarkációs vonalat jelentett az ipar számára, és ez felgyorsítja az átállást a hagyományos ellátási láncokról és gyártásról a digitalizált megoldásokra” – mondta Dave Evans, a Fictiv vezérigazgatója. „Ez a mélymerülés azonban lehetőségeket is rejt magában azok számára, akiket a vírus a legerősebben befolyásol, hogy finomabb toleranciaszintet érjenek el, és magasabb színvonalú, gyorsabb modernizációt hajtsanak végre a digitális fejlesztések segítségével. Úgy gondoljuk, hogy ebben a helyzetben a gépgyáraknak a digitális gyártási partnereikre kell támaszkodniuk, hogy áthidalják a digitális átalakítási rést, és legyőzzék a szükséges fejlesztésekkel járó problémákat, mint amilyen az átalakítás költsége vagy bonyolultsága.”

A Dimensional Research felmérése a feldolgozóiparról és a logisztikáról

A Dimensional Research segítségével ötödik éve végzett feldolgozóipari jelentés több száz vezető gyártási és ellátási lánc döntéshozójának véleményét foglalja össze, akik az orvostechnikai eszközök gyártása, a robotika, az autóipar, az aviatika és a fogyasztói elektronikai területén végzik tevékenységüket. A jelentés fő témái:

A COVID-19 károsította a legtöbb vállalkozást (89%) és az ipart.

Az értékesítés 44%-kal csökkent, az anyagok és alkatrészek költsége 41%-kal nőtt, a gyártási idő pedig 41%-kal meghosszabbodott.

36%-nak kellett jó alkalmazottakat elbocsátani, és 24% nem volt képes kielégíteni az ügyfelek megrendeléseit.

A digitális fejlesztések, az MI-megoldások fontosak a megkérdezettek szerint, de a finanszírozás továbbra is elmarad.

87% számára prioritássá vált a digitális átalakítás; a költségek csökkentése (46%), az ellátási lánc láthatóságának növelése (42%) és a vezetési hatékonyság (40%) a digitális erőfeszítések fő céljai.

Ennek ellenére csak 14% véli úgy, hogy a digitális átalakítást megfelelő módon finanszírozza a vállalat, és 81% nyilatkozta, hogy nehézségekbe ütközik a szükséges szakértelem megszerzése is.

Az ellátási láncok megváltoztak ugyan, de Kína továbbra is választási lehetőséget kínál

83% egyetért abban, hogy a COVID-19 az ellátási láncuk szélsőséges tesztje volt.

84% felelte azt, hogy a közeljövőben óvatosabbak lesznek a rendelésekkel kapcsolatban, sokan (73%) pedig azt, hogy minimalizálják a Kínára való támaszkodást.

74% mondta azonban, hogy továbbra is számít az ország egyes részein található beszállítókra, és innen tervezi beszerezni a szükséges alapanyagokat és termékeket.

„Miközben sok vállalkozás vizsgálja az újraszervezés lehetőségét, úgy tűnik, Kína továbbra is fontos előnyöket kínál az infrastruktúra és a gyártástechnológia terén; ezáltal minden szállítási lánc az ökoszisztéma stabil részévé válhat” – mondta Jean Olivieri, a Fictiv műveleti igazgatója. „Az ellátási láncok vezetőinek lehetősége nyílik a digitálizáció bevezetésére olyan partnerek és befektetések segítségével, amelyek képesek egy agilis, rugalmas ellátási láncot felépíteni, és valós időben, teljes átláthatósággal rugalmasan alakítani a láncot, függetlenül a földrajzi elhelyezkedéstől és a kereslet dinamikájától.”

Hegyi Heni, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet