Minden eddiginél olcsóbban készítenek tengervízből ivóvizet

A kutatók szerint a hagyományos eljárásokhoz képest legalább 20 százalékkal olcsóbban megoldják a kritikusan fontos sómentesítést, amivel nélkülöző tömegeket juttathatnak tiszta ivóvízhez. A megoldás tényleg lépésváltást jelenthet: új, napenergiával működő rendszerről van szó, ami átalakítja a sós vizet ivóvízzé.

A paradigmaváltó megoldást a King’s College London (KCL) kutatói fejlesztették ki, az MIT és a Helmholtz Institute for Renewable Energy Systems együttműködésével – számolt be a The Engineer. Napenergiával működő rendszerről van szó, amellyel sós vízből lehet ivóvizet előállítani. A KCL kutatócsoportja szerint az új rendszer úgy működik, hogy a sót speciális membránok segítségével választják el, aztán a sóionokat a sós vízbe vezetik, így a víz friss és iható marad. A feszültség és a sós víz áramlási sebességének rugalmas beállításával a kutatók olyan rendszert fejlesztettek ki, ami anélkül alkalmazkodik a változó napsütéshez, hogy ez a termelt friss ivóvíz mennyiségének rovására menne.

Az indiai Hyderabad közelében lévő Chelleru faluban gyűjtött adatok felhasználásával és az ottani körülmények rekonstruálásával a kutatócsoport több mint 10 m3 friss ivóvizet volt képes előállítani. Ez 3000 ember napi ellátásához is elegendő lehet, úgy, hogy a folyamat a felhőzet és az eső okozta változó napenergia-ellátástól függetlenül is folyamatosan működik.

- Hirdetés -

„Ez a technológia a közösségek számára elérhető vízforrásokat egészítheti ki, és mivel szennyezetlen sós forrásokból származó vizet biztosít, segíthet a vízhiány vagy a váratlan vészhelyzetek leküzdésében, például olyankor, amikor a hagyományos vízellátás megszakad – mint a közelmúltban Zambiában kitört kolerajárványok idején” – mutatott rá közleményben a KCL mérnöki karának egyik tudósa, Dr. Wei He.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet