Minden irányba mozgó gömbkereket tervezett a Hankook

Újra feltalálták a kereket, ami mostantól gömb: a Hankook Tire ipari alkalmazásokhoz tervezett abroncsa egy csomó raktári, logisztikai és gyártósori feladatra lehet alkalmas, hiszen egységenként és összehangolt rajban is szó szerint bármilyen irányba képes elmozdítani a rá szerelt gépet, robotot vagy felépítményt.

A Yanko Design vette észre a tényleg nem mindennapi koncepciót: emlékeztetnek, hogy a gumiabroncs kb. az utolsó olyan dolog, ami nem változott szinte semmit az utóbbi száz év járműtörténetében, holott minden más alkatrész hatalmas technológiai ugrásokon ment át.

A hazai gyárral is rendelkező dél-koreai világcég radikális változtatást vezetne be az alábbi dizájnnal, ha gyártásba küldené – kérdés, hogy erre mennyire vevő a jelenlegi piac, hiszen a bevezetésével merőben új megoldások kellenének az alváz és általában a kompatibilitás szintjén. Vagy mégsem? A Wheelbot minden irányú szabad mozgással rendelkező eszköz (gömb gumiabroncs + felépítményre csatlakozó foglalat), ami elég széles körű alkalmazhatóságot jelent, és a legnagyobb előnye a minden korábbinál szűkebb helyeken, valamint nehéz terepen is stabil, gyors mozgás.

- Hirdetés -

A vállalat közölte: mivel a jelenlegi járművek mozgását eléggé lekorlátozzák a hosszú ideje változatlan kerékszerkezetek, olyan megoldásban gondolkodtak, ami többirányú rugalmasságot vagy akár teljes kötetlenséget ígér. Álláspontjuk szerint ez sikerült is, mert „a Wheelbot használhatósága és bővíthetősége határtalan”. A koncepciót Szöulban leplezték le, a Design Innovation Day-en, ahol a látogatók tényleges működés közben is láthatták.

A Hankook Tire az „Urban Reshaping” projekt részeként vázolt félautonóm és távirányítású lehetőségeket – köztük a többféleképpen, akár egyéni igényekre konfigurálható Wheelbotot.

A gyártó úgy véli, hogy a gömb formára is alakítható abroncs személy- és teherautók, roadsterek, MUV-ok (Multi Utility Vehicle) és ipari alkalmazások kulcsfontosságú innovációjává válhat. Ezt a Calmantech robotikai startuppal közös Space Shifting Mobility mobilitási koncepcióval is szemléltették, bizonyítva, hogy a Wheelbot repülőterek, egészségügyi intézmények és különféle munkahelyi környezetek számára is ideális lehet.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet