Minden négyzetcentimétert feltérképezne a Földön a műholdas startup

Olyan tervet szőtt a Nuview nevű startup, ami eddig még egyetlen vállalatnak vagy kormányzati szervezetnek sem sikerült: űrtechnológiával, centiméteres pontossággal térképezné fel a bolygó teljes szárazföldi területét, minden egyes évben. Ehhez a költséges, de nagy anyagi sikerrel kecsegtető koncepcióhoz orbitális pályára telepített fényérzékelő és távolságmérő (LiDAR) technológiára lesz szükség – írja a TechCrunch.

A beszámoló szerint a Nuview a legutóbb meghirdetett befektetői körben 15 millió dollárhoz jutott, például a MaC Venture Capital, a Broom Ventures, a Cortado, a Florida Funders, az Industrious, a Liquid2 és a Veto Capital vagy éppen Leonardo DiCaprio közreműködésével. Az Oscar-díjas színész megjelenése a cég mellett persze érdekes, de nem meglepő, hiszen DiCaprio angyalbefektetőként sok fenntarthatósághoz, állatvédelemhez és környezetvédelemhez kapcsolódó ügyet és céget támogat, viszont űrkutatási startupba a PitchBook szerint most először száll be. Valószínűleg nem véletlenül tette: a cég Clint Graumann társalapító-vezérigazgató közleménye alapján „a globális környezeti kihívások kezelésében” szeretne maradandót alkotni.

A Nuview májusban lépett elő az árnyékból azzal a tervvel, hogy egy 20 LiDAR műholdból álló konstellációt épít. A vállalt célja, hogy éves szinten centiméteres pontosságú térképet készítsen a Föld teljes szárazföldi felszínéről, ami több mint ambiciózus terv, hiszen ez eddig egyetlen magánvállalatnak vagy intézménynek sem sikerült. Ennek oka leginkább a földi LiDAR-rendszerek méretében, súlyában és igen magas költségeiben keresendő, de a Nuview nem is a felszínen, hanem egy űrbázisú LiDAR-rendszerrel oldaná meg a megoldhatatlant. Jó üzletnek ígérkezik: bejelentették, hogy máris kötöttek egy korai, egymilliárd dolláros megállapodást egy jövőbeli vállalati felhasználóval – aki persze csak akkor fizet, ha a projekt sikerrel jár. A honlapjuk szerint a műholdas szolgáltatásaik olyan ágazatok számára jelenthetnek minőségi támogatást, mint az erdőgazdálkodás, az emissziómonitorozás, a megújulóenergia-termelés, a tengerparti erózió megfigyelése, az árvíz-előrejelzés és az infrastruktúratervezés.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu