Mindenki napelemet akar

Rekordnövekedést okozott az év első három hónapjában a lakossági napelemes piacon az otthonfelújítási támogatás. A már január óta felfokozott érdeklődés márciusra érte el a csúcsot, ekkor nagyságrendekkel több terméket vásárolt a lakosság. A háztartások most a korábbi évek trendjéhez képest lényegesen nagyobb teljesítményű rendszereket terveznek kiépíteni, amelyekkel már nemcsak az áramfogyasztás, hanem akár az elektromos fűtés, illetve egyéb igények is kiválthatók.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint öt év alatt ötszörösére, a 2015-ös 128 megawattról 2020 harmadik negyedévére 640 megawattra nőtt a háztartási méretű naperőművek teljesítménye Magyarországon – a következő időszakban pedig még nagyobb ütemű növekedés várható.  A 2021 januárjában indult otthonfelújítási támogatás, valamint a februárban újranyitott 0%-os hitelprogram hatására ugyanis a piaci várakozást is messze felülmúló az érdeklődés a háztartási napelemes rendszerek iránt.

Az év első negyedévében tapasztalt vásárlói rohamban nagy szerepe van annak, hogy azok az otthonfelújítási támogatással kiépített napelemes rendszerek, amelyek 2021. június 30. után készülnek el, már úgynevezett bruttó elszámolás alá esnek, azaz a szaldós elszámolás előnyét nem tudják kihasználni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A szakember szerint azok a háztartások, amelyek március végéig nem találtak maguknak kivitelezőt és vásárolták meg a szükséges rendszereket, nagy valószínűséggel kicsúsznak a fenti határidőből. Ezért áprilistól valamivel visszafogottabb lesz az érdeklődés, de a nyár elejére várható, vissza nem térítendő támogatást nyújtó új uniós pályázat hatására ismét növekedni fog a piac.

Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket terveznek a háztartások

A mostani vásárlói roham egyik legérdekesebb trendje, hogy a korábbi évekhez képest látványosan nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket terveznek a magyar háztartások. Még tavaly is inkább a 6-8 kW-os teljesítményű, vagy annál kisebb rendszerek voltak jellemzőek és a villanyszámla mérséklése volt a cél, most messze a legkelendőbbek a 10 kW-os inverterek, amellyel már egy nagyobb családi ház teljes áramfogyasztása mellett akár az elektromos fűtést is ki lehet váltani. A nyáron várható uniós pályázat viszont inkább az átlagos áramfogyasztással rendelkező családok 3-4 kilowatt teljesítményű napelemes beruházásait támogatja majd vissza nem térő támogatással, így újabb trendváltozás várható.

A megfelelő napelemes rendszer megválasztása nagy körültekintést igényel, mert nagy összegű és hosszú évekre szóló, még a támogatással együtt is több év alatt megtérülő beruházásról van szó. Éppen ezért olyan rendszereket érdemes választani, amelyekhez legalább 10 éves garancia és megfelelő szervizháttér áll rendelkezésre. Emellett

kulcsfontosságú a tapasztalt telepítő cég alkalmazása is, mert a nem megfelelő kivitelezés akár balesetet, zárlatot is okozhat. Az egyre komplexebb napelemes rendszerek nagy szakértelmet igényelnek, ezért a vállalat a megnövekedett piaci igények közepette is folyamatos képzést nyújt a viszonteladók és a telepítő cégek számára. A vállalat kínálatában az inverterek (egy- és háromfázisú hibrid, 2-20 kW teljesítményig), valamint okos napelemes megoldások (optimalizáló és LUNA energiatároló rendszer) széles skálája megtalálható, amivel minden igényre tudnak megoldást találni.

Az otthonfelújítási támogatás egyébként bőségesen elegendő lehet egy korszerű és jó minőségű, egy nagyobb családi ház energiafogyasztását kiváltó napelemes rendszer megvalósításra. Körülbelül 3-4 millió forintból egy 10 kilowattos teljesítményű komplex rendszer kiépíthető, amely már intelligens megoldásokat, köztük energiaoptimalizálót és okosmérőt is magában foglal.

Milyen a jó napelemes rendszer?

A lakossági napelemek esetében a telepítő cégektől azt várják, hogy olyan rendszert biztosítsanak, amely megbízható, költséghatékony, fedezni képes a háztartás energiafogyasztását, valamint rugalmas és könnyen telepíthető, továbbá intelligens alkalmazással rendelkezik és megbízható ügyfélszolgálat társul hozzá. A Huawei új termékcsaládját úgy fejlesztették ki, hogy három fő előnyre összpontosítson: az optimális villamosenergia-költségre, az aktív biztonságra és a magas szintű felhasználói élményre.

Optimális villamosenergia-költség

A napelemek által termelt energia napközben kielégíti az otthonok villamosenergia-igényét, a keletkezett többletenergia pedig felhasználható az akkumulátorok töltésére. Az ezekben tárolt áram pedig éjszaka is biztosítja az energiát. Ily módon a lakossági napelemes rendszerek nagymértékben tudják fedezni a háztartás energiaigényét saját forrásból. A Huawei LUNA2000 intelligens lakossági akkumulátora beépített energia-optimalizálóval rendelkezik, támogatja a független töltést és ívzárlati védelemmel rendelkezik.

Aktív biztonság

A mesterséges intelligencia által működtetett intelligens ívzárlati hibaérzékelő (AFCI) proaktív módon csökkenti a tűzveszélyt a gyors leállítási technológiával, amelyek felhasználhatók az ívveszélyek hatékony megelőzésére a tetőtéri napelemes rendszereknél. A Huawei az iparágban elsőként integrált mesterséges intelligencia algoritmust az AFC megoldásába, amely három egyedülálló funkciót tesz lehetővé: pontos ívhiba-észlelést a helyi neurális hálózati algoritmuson keresztül, gyors ívhiba-védelmet az inverter leállításával mindössze 0,5 másodperc alatt (ami messze az előírt 2,5 másodperc alatti érték), és az ívhibák tűpontos helymeghatározását, amivel megtakarítható a helyszíni hibaelhárítási idő és költség 80 százaléka.

A FusionSolar inverter portfólió egyfázisú (Smart Energy Controller SUN2000-2-5KTL-L1) és háromfázisú (Smart Energy Controller SUN2000-5-10KTL-M1) termékekből áll. Mindkettő kompatibilis a Huawei SUN2000-450W-P optimalizálóval.

Teljesebb felhasználói élmény

Végezetül a Smart PV Management System, amely mind a Huawei Solar weboldalán, mind a mobilalkalmazásban elérhető, valós idejű energiaáramlást és energiamérleg-leolvasást, valamint panel-szintű teljesítmény-beállítást biztosít.

Huawei / Okosipar.hu

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet