Minőségellenőrzés az additív gyártásban

A német-japán szerszámgépgyártó, a DMG MORI a Sigma Labs vállalatot mint additív gyártástechnológiát támogató szoftverfejlesztőt választotta ki Melt Pool Monitoring biztosítására, a LASERTEC SLM gépcsaládhoz – adta hírül a 3dprintingindustry.com.

A Sigma saját fejlesztésű PrintRite3D folyamat közbeni minőségbiztosítási szoftverét mindkét vállalat tesztelte, s közösen megerősítették, hogy megfelel a DMG ipari ügyfelei igényeinek. A partnerség következő lépéseiben a szerszámgépgyártó felületébe integrálják a szoftvert.

„A szigorú tesztelési periódust követően örömmel jelenthetjük be, hogy a PrintRite3D szoftvert választottuk a LASERTES SLM gépcsaládunkhoz” – nyilatkozta Mathias Wolpiansky, a DMG MORI Additive GmbH ügyvezető igazgatója. „A vállalat a piacon a legjobb és legfejlettebb Melt Pool Monitoring megoldását biztosítja. Bízunk benne, hogy a Sigma mérnökeivel együttműködve tovább javíthatjuk a szoftver integrációját, és innovatívabb megoldásokat nyújthatunk a jövőben.”

- Hirdetés -

Melt Pool Monitoring a PrintRite3D segítségével

A valós idejű folyamatfigyelés az additív gyártástechnológia kritikus eleme, különösen az olyan iparágakban, mint a repülőgépipar és az orvostechnika. A vékony rétegekkel végzett munka során olyan hibák keletkezhetnek, amelyek káros hatást gyakorolhatnak a nyomtatott alkatrészek tulajdonságaira.

A PrintRite3D célja a lézeralapú porágyfúzió során fellépő hibák észlelése és osztályozása. A Sigma Labs által kifejlesztett szenzorika segítségével valós időben elemezhetik a folyamat lépéseit. Az eljárással időt és anyagköltséget takaríthatnak meg a felhasználók, valamint a nyomtatási hibák száma csökken – mivel előre láthatják azokat, s megelőzhetik a kialakulásukat.

A nyomtatási adatok rögzítésével és elemzésével a felhasználók alapos vizsgálat alá vethetik a folyamataikat, s elvégezhetik a szükséges korrekciókat. Mivel a szoftver OEM terméknek számít, kompatibilis a berendezésekkel, és utólag is hozzáilleszthető a piacon már megtalálható gépekhez – akár az egy-, kettő- és négylézeres gépekhez is.

Az első vásárlója egy ilyen additív gyártástechnológiával rendelkező gépnek az IN4.OS gyártóvállalat. „A Sigma Labs PrintRite3D kulcsfontosságú megoldást biztosít a 3D nyomtatás eddig kritikus pontjára, s általa gyorsabb gyártási folyamatot érhetünk el” – emelte ki a szoftver előnyét RJ Singh, az IN4.OS vezérigazgatója. „Várakozással tekintünk az amerikai gyártás új korszakára stratégiai partnereinkkel, a Sigma Labs-szal és a DMG MORI-val.”

Intelligens megközelítés

Az elmúlt években a mesterséges intelligencián alapuló minőségellenőrzési rendszerek már az additív gyártásban is bemutatkoztak. Ilyen például az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium kutatói által nemrég kifejlesztett, gépi tanuláson alapuló szoftver, amely képes valós időben figyelemmel kísérni a 3D fémnyomtatást.

A Purdue Egyetem nemrégiben 800 000 dolláros támogatást kapott az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumától a világ első 3D nyomtatott atomreaktor-magja fejlesztésének felgyorsítására. A finanszírozást az egyetem mérnökei egy új mesterségesintelligencia-modell létrehozására használják fel, hogy biztosítsák a mikroreaktor kritikus alkatrészeinek minőségét.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet