- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mint a videójátékokban, csak itt targoncát irányítanak

Lassan már nem fontos, hogy helyileg hol tartózkodik, hiszen a világ bármely pontjáról vezérelhet egy egész flottányi rakodót.

A világszerte ismert GEODIS logisztikai cég és a beszédes nevű Phantom Auto fogott össze a távolról is irányítható targonca kifejlesztéséért, számolt be az Industry Week. Az innováció nemcsak a dolgozói kényelmet, hanem a biztonságot is szolgálná, valamint munkalehetőséget teremtene a logisztikában jellemzően alulreprezentált nők, sőt, akár fogyatékkal élők számára.

A gép már át is esett az első teszteken: egy Fenwick targonca irányítását engedték át a Phantom Auto biztonságos, hálózat-agnosztikus és interoperábilis távvezérlő szoftverének, pontosabban a járművet távolról irányító személynek. Ez a sajátos kombináció komolyan növelheti a raktárak hatékonyságát és kihasználtságát, mi több: egy ember egyszerre több gépet is vezérelhet ugyanarról a munkaállomásról.

- Hirdetés -

„Az autonóm technológiák elképesztőek, de százszázalékosan még nem vethetők be. Továbbra is rengeteg olyan éles helyzet adódik, amikor emberi beavatkozásra van szükség”, szögezte le Elliot Katz, a Phantom vezérigazgató-társalapítója. „Bár egyes gyártóknál már jelen vannak az autonóm targoncák és más AGV-k, megvan a maguk kockázata olyan térben, ahol rajtuk kívül emberek, más járművek, illetve gépek is folyamatosan dolgoznak. Ennyi minden összezavarhatja az érzékelőiket.”

A távvezérlő szoftver nemcsak a távirányítást teszi lehetővé: olyan, mintha a képzeletbeli vezetőfülkékben egy-egy digitális kezelő ülne. A rendszerrel lehetőség van arra, hogy a munkaállomáson lévő személy „teleportáljon” a járművek között, de nemcsak az adott raktáron belül, hiszen más telephelyeken lévő targoncákat ugyanúgy helyből képes valós időben irányítani.

A technológiára elsősorban biztonsági okokból van szüksége a GEODIS-nek, hiszen a statisztikák szerint minden tizedik targoncával évente történik sérüléssel járó vagy halálos munkahelyi baleset. „Azzal, hogy a kezelőt fizikai értelemben kiemeljük a vezetőülésből és a raktárból, máris sokkal biztonságosabb körülményeket teremtünk”, magyarázta Katz.

Forrás: GEODIS

A cégvezető szerint ugyancsak fontos lehet a COVID-hoz hasonló világjárványok idején, ha a munkából betegség miatt kieső kezelők helyét másik telephelyen dolgozók tudják átvenni, a távvezérlésnek köszönhetően gyakorlatilag azonnal. Az is az új targoncatípus mellett szól, hogy a felmérések szerint 2025-re kb. kétmillió betöltetlen logisztikai pozíció lesz a világon, viszont a fejlesztés utat nyithat a fogyatékkal élőknek, sőt, növelhetné a munkahelyi diverzitást egy olyan szakmában, amelynek dolgozói jelenleg 80 százalékban férfiak.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet