MiR500 robotokkal automatizál a Schneider Electric

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) területén piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) termékét, egy MiR500 mobil robotot állított munkába a Schneider Electric Industries bukownói gyárában, Lengyelországban. A MiR500 autonóm mobil robot akár 400 kg súlyú áruval is megpakolt raklapokat szállít a gyárterület és a raktár között, melynek köszönhetően hozzájárul a belső logisztika optimalizálásához, mivel csökkenti a szállítási költségeket és növeli a munkahelyi biztonságot. A MiR kiválasztásában nagy szerepet játszott annak rugalmassága, biztonságos működése, teherbírása, valamint könnyű használhatósága.

Csökkennek a logisztikai költségek

A Schneider Electric becslése szerint a MiR500 autonóm mobil robot gyorsan be fogja hozni az árát. A gyár képes csökkenteni belső logisztikai és szállítási költségeit, valamint a használatban lévő raklapok számát is. A befektetés megtérülésének kiszámításához ezeket a tényezőket veszik figyelembe.

- Hirdetés -

„Az áruval két szinten megpakolt raklapok szállítására képes mobil robot bevezetése lehetővé tette, hogy több áruval töltsük fel a kamionokat. Ennek hatására csökkennek a szállítási költségek, továbbá kevesebb raklapot használunk, ami csakugyan csökkenti a költségeket” – mondja Agnieszka Należnik-Jurek, a Schneider Electric műszaki osztályvezetője.

A MiR500 egész nap képes a munkavégzésre, három műszakban dolgozik. A robot nyolcféle kört fed le a gyárban, ahol egy kör átlagos hossza 140 m, egy műszak alatt pedig átlagosan 5,5-6 km-es távolságot tesz meg. Miután megkapta küldetését a raktári alkalmazottól, a robot felvesz egy üres raklapot a raktárban és elviszi azt a gyártósorhoz. Ezután a MiR500 az üres raklapot egy üres raklaptartóra helyezi, elveszi a késztermékekkel telipakolt raklapot, és elszállítja a raktárba. Amennyiben a raktárba való visszatéréskor nem kap új feladatot, a robot automatikusan beáll a töltőállomásra.

„A MiR autonóm mobil robotok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy optimalizálják belső szállításukat anélkül, hogy meg kelljen változtatni a gyárterületet, emellett pedig nagy terhelhetőséget és rugalmasságot, valamint könnyű használhatóságot kínálnak. Ezeket az előnyöket a Schneider Electric bukownói mérnökei is felismerték” – mondja Łukasz Mąka, az Astor MiR robotokért felelős vezetője.

A MiR Pallet Lift raklapemelő modullal ellátott MiR500 megkönnyíti egész raklapok a MiR Pallet Rack raklapállványról való felvételét. A felszerelt és Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott I/O érzékelők folyamatosan küldik a pozíciókat a robotoknak. Ennek köszönhetően a szállított raklapok útja mindvégig nyomon követhető. A bukownóban használt SE Andon vezérlő rendszerben a robotok összes küldetésével és feladatával kapcsolatos információk megtekinthetők. Mindössze pár hónap után a Schneider Electric olyan mértékben volt képes optimalizálni belső szállítását, hogy lehetőség nyílt csatlakoztatni egy újabb MiR robotot a következő gyártási folyamathoz.

A meglévő régi, rögzített pályát követő AGV esetében nem volt lehetőség az útvonal változtatására, amikor a teljes gyártási folyamat átállítása ezt szükségessé tette volna. A MiR robot rugalmasságának köszönhetően azonban a Schneider Electric gyorsan és további felmerülő költségek nélkül rendezheti át a gyárterületet, mivel ehhez nem kell külső támogatást igénybe venniük.

Emelkedett biztonság

A 360 fokos látómezejű lézerek folyamatosan figyelik azokat a tárgyakat, amelyek közelében a robotok mozognak, így garantált a biztonság. A korábban használt AGV kocsival ellentétben, amely nem feltétlenül vett volna észre egy útjába lépő embert, a MiR robot dinamikus környezetekben is biztonságosan végzi munkáját. Észleli az embereket és gépeket, és megáll, vagy újratervezi útvonalát, amikor alkalmazottak, illetve egyéb akadályok kerülnek az útjába. Az alkalmazott 3D-s kamera és a lézeres szkennerek a MiR robotok alaptartozékai.

A hang- és fényjelzések emellett még tovább növelik a biztonságot. Mielőtt belép egy helyiségbe, ahol emberek tartózkodnak, a MiR500 egy hangjelzéssel hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Majd miután kivárja az előre beprogramozott időt, belép a terembe. A MiR500 kék fénnyel is fel van szerelve, ami a Schneider Electric gyáraiban kötelező a mozgó gépek számára.

„A MiR robot telepítését örömmel fogadták a mérnökeink. A MiR500 jelenleg akár 400 kg-nyi áruval megpakolt raklapokat is képes szállítani, három műszakban, napi 24 órában. Az előnyök a raktárban dolgozó alkalmazottak számára a legszembetűnőbbek, akik szerint a MiR robot használata rendkívül egyszerű, webes felülete pedig felhasználóbarát. Emellett nagyra értékelik a korábbi önvezető járművek, az AGV-k visszavonultatása után visszanyert extra helyet is” – mondja Marcin Hat, a Schneider Electric gyártási folyamatainak robotikai mérnöke.

MiR robotokat a Schneider Electric további gyáraiban, Bulgáriában, Olaszországban és Franciaországban is alkalmaznak.

Tekintse meg a teljes esettanulmányt és videót.

Schneider Electric