Mobilis lézerhegesztő fiber forrással

Rengeteg kíváncsiság övezi az újdonságokat, nem volt ez másként a SISMA 2021 májusában bemutatott SWA sorozat esetében sem. A berendezést kifejezetten a fröccsöntő- és hidegalakító szerszámok megváltoztatásához és a használat vagy kopás miatt kialakuló javításához tervezték.

A lézerek használata – anyagok hozzáadásával – alapjaiban változtatta meg a szerszámok hagyományos hegesztési technikáit, a javításokhoz immár nincs szükség előmelegítésre. Ez kiiktatja a hagyományos hegesztés általi olyan elváltozásokat az anyagban, mint a geometriai módosulások, szélek leégése, széntartalom csökkenése és még sorolhatnánk.

Lézersugár a jobb hegesztésért

- Hirdetés -

A lézersugár tulajdonságainak köszönhetően olyan összetett területek is hegeszthetők, mint keskeny és mély hornyok, belső vagy külső élek. A hegesztési varrat metallurgiai minősége megfelel a legmagasabb elvárásoknak és szabványoknak minden acél, rézötvözet, valamint alumínium esetében is. A hegesztési rétegek keménysége igen magas értékeket érhet el további hőkezelés nélkül. Az egyszerű használat és a hozaganyag sztereomikroszkópon keresztüli tökéletes vizuális követése mindenki számára elérhetővé teszi a technológiát anélkül, hogy magasan képzett technikus személyzetre lenne szükség.

Új generációs lézerforrás segíti a precíz munkát

Az SWA berendezést egy új generációs lézerforrással szereltek, ami nagyobb energiahatékonyságot és magas termelékenységet tesz lehetővé. A gépet két különböző modellként értékesítenek, amelyek eltérő teljesítménnyel rendelkeznek, így képes kielégíteni a felmerülő igényeket. Az erősebb verzió 450 Wattos és akár 1,2 milliméteres acél hozaganyaggal is dolgozhatunk, 2,5 mm/s sebességgel. A kisebbik, 300 Wattos változat 1,0 mm-es acél hozaganyagot 1,6 mm/s sebességgel képes teljesíteni.

Termelékenység. Az új SWA még stabilabb folyamatot és magas minőségű lézersugarat kínál. Ezek az előnyök növelik a termelékenységi rátát, az állandó, hibamentes folyamat garanciája mellett.

Karbantartás-mentes. Az új SWA nem tartalmaz semmilyen fogyóeszközt, így karbantartás-mentesnek tekinthető. A tervező csapat kitolta az energiahatékonyság határait, megalkotva a valaha készült leghatékonyabb SWA gépet.

Fejlett szoftver funkciók (KÖVETETT ÚTVONALAK). A hegesztési paramétereket szoftver vezérli, a kezelőszemély praktikusan és intuitívan végezhet fejlett hegesztési műveleteket. Ilyen a szoftverfunkció a kör-alakú útvonalak, ferde sík, feltöltés és átlapolás, amelyek révén extrém szabályos hegesztési varrat hozható létre.

Fókuszban a szoftverfunkciók

Az SWA által kínált funkciókhoz hozzátartozik a szoftver szintjén működő folyamat-optimalizálás. Úgy fejlesztették, hogy kiválóan kövesse és segítse a hegesztési folyamatot. Mindezen funkciók a SISMA által nyújtott SWA csomag részét képezik, a készülék mellett a szoftvert is megkapják a vásárlók.

A PULZUSFORMÁZÁS a lézerhegesztés közben történik. Optimalizálja a kvalitatív és funkcionális teljesítményt, különösen két érzékeny helyen: a varrat elején és a végén. Hegesztési pulzus közben a PULZUSFORMÁZÁS képes szabályozni a lézersugár által lejuttatott teljesítményt, különösen ezen a két részen, így elkerülhetővé válik a porózusság, az élek levágása vagy a vonalban megjelenő felületi behúzódások. Ez biztosítja a melegedés, olvadás és hűlés megfelelő hőciklusát. A fentebb említett kihívások megelőzésén túl ez lehetővé teszi, hogy akár magas széntartalmú acélt, repedésre hajlamos anyagokat és fémeket különböző hegesztési pontokon is tudjunk hegeszteni.

Az OKOS PULZUS emellett az olyan hegesztéseket vezérli melyek rendkívül alacsony lézerteljesítményt igényelnek. Általában a fiber lézerforrások nem teszik lehetővé az alacsony teljesítmény-értékeket (0,3 mm-nél kisebb átmérőjű hozaganyagok használatakor), gyakran okoznak túlzott beolvadást vagy levágási hibákat éleken. Az OKOS PULZUS-nak köszönhetően lehetséges a lejuttatott teljesítményt igen alacsony értékre csökkenteni, ami garantálja a hiba nélküli felrakást.

Szerszám felrakása a továbbfejlesztett “KÖVETETT ÚTVONALAK” szoftverfunkciók “feltöltés” funkciójával
Szerszám felrakása a továbbfejlesztett “KÖVETETT ÚTVONALAK” szoftverfunkciók “körív” funkciójával
Ipar 4.0, a jövő gyártása ma

A SISMA lézertermékek nagy része már ma az ipar 4.0 része, ehhez természetesen hozzátartozik az SWA is. Ezen gépek képesek olyan nyitott és dokumentált protokollokon keresztül egymáshoz csatlakozva integrálódni, melyeket modern termelésirányító- és vezérlőrendszerek támogatnak. Fordulópont a jövő felé, az Ipar 4.0 technológia segíti vezérelni és optimalizálni a folyamat minden fázisát, hozzáférést nyújt az adatokhoz valós időben, és megadja a gyors döntéshozatal lehetőségét a hatékonyság, illetve profitabilitás érdekében.

Helvet Kft.

Akár ez is tetszhet