Moduláris robotrendszerek teszik hatékonyabbá a gyártást

A szerszámgépek automatizálása moduláris robotrendszerek által olyan lehetőséget teremt a gyártóvállalatok számára, amelyekkel a felmerülő kihívásokra megoldást nyújthatnak. A DMG MORI termékei között rendkívül rugalmas opciók szerepelnek, amilyen a MARTIS rendszerük is. Satoru Kashiwagi, a szerszámgép-gyártó vállalat műszaki értékesítési osztályának vezérigazgatója osztotta meg tapasztalatait a fejlesztéssel kapcsolatban.

A DMG MORI innovációjának célja, hogy olyan egyszerű, robotos automatizálási rendszert alkosson, amely gyors és magas színvonalú eredményeket produkál. A fejlesztést 2016-ban kezdték el, s ennek eredménye a MARTIS, amely szabványos építőelemekből és egységekből álló, automatizált kezelőrendszer.

Milyen elemekből áll a MARTIS?

„A MARTIS központi eleme egy robot, amely a munkadarabokat mozgatja a szerszámgép munkaterébe. A konstrukciót éppen ezért a gyártó berendezés mellé telepítik, köré pedig perifériás egységeket lehet elhelyezni különböző célzattal, mint például szerszámtárolás, átfordító állomás, tisztítás és taktilis vagy optikai mérés” – sorolja Satoru Kashiwagi.

A MATRIS minden egysége moduláris, részenként 710 × 710 mm mérettel rendelkezik. A rendszer könnyen adaptálható a különböző igényekhez. Az elrendezést teljesen újra lehet konfigurálni, így más alkatrészek gyártásához rugalmasan tud alkalmazkodni. Ráadásul minden egység szabványos protokollon keresztül kommunikál, támogatja az Ethernet IP-t és a PROFIBUS-t. Ez teszi lehetővé a MATRIS számára, hogy jelentősen felgyorsítsa a beállítást.

Saját vezérlőrendszer teszi hatékonyabbá a munkát

„Saját vezérlőrendszert fejlesztettünk, hogy szabványosítsuk minden robot működtetését. A MATRIS vezérlőt a szerszámgéphez, a robothoz és a perifériás egységekhez csatlakoztatjuk. Így valósítjuk meg a teljes MATRIS rendszer irányítását. A gépi kezelőfelület a CELOS-hoz alkalmazkodik, hatékony és zökkenőmentes működtetést biztosít” – hangsúlyozza Satoru Kashiwagi.

A robotprogramokat és a mozgássorrendeket (betanítás) előre definiálta a DMG MORI fejlesztőcsapata. Korábban az összetett robotprogramok olvasására és értelmezésére volt szükség, a MATRIS vezérlő viszont logikus és interaktív feldolgozási módszert alkalmaz.

Forrás: DMG MORI
Számos előnnyel rendelkező robotrendszer

„A szokásos rendszercsomagokat előre meg lehet rendelni” – részletezi Satoru Kashiwagi. „Ez azt jelenti, hogy ezen csomagok alapján gyorsan elkészíthetők az elrendezési tervek. Ennek köszönhetően a rendszer telepítése rövid átfutási időn belül megvalósítható. A MATRIS további előnye a rövidebb installációs ideje. Míg korábban egy ilyen művelet akár tíz napig is eltarthatott, mára már csak egy-két napra van szükség. Ha a kiszállítást követően változtatni szükséges a rendszeren, az is megoldható egy napon belül, korábban ez legalább öt napot vett igénybe.”

A már megszokott munkadarab-mozgatáson kívül a MATRIS immár palettakezelésre is használható. A megoldás még nagyobb rugalmasságot biztosít a gyártás során. Lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy még alkalmazkodóképesebbek legyenek különféle munkadarabok gyártásához.

DMG MORI/Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet

- Hirdetés -

- Hirdetés -