- Hirdetés -

- Hirdetés -

Modulházakkal gyorsíthatja fel a katasztrófa sújtotta lakóövezetekben az újjáépítéseket a magyar fejlesztés

Összeszerelő csarnokban készülő, alig két hét alatt telepíthető modulházak gyorsíthatják fel a lakóövezetek újjáépítését az árvíz vagy háború sújtotta övezetekben. Hazánkban az első, modulházak összeszerelésére alkalmas csarnok Sóskúton épül. A 2024-re tervezett átadása után a modulházgyár évi 100 készház összeszerelésére lesz alkalmas – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából. A gyorsan, jó minőségben készülő, könnyedén telepíthető házak kulcsfontosságúak lehetnek árvíz vagy a háború sújtotta lakóövezetek megújításában. A háborús pusztítás mellett – melynek előzetes kalkulációi megközelítik a 411 milliárd dollárt – a legfrissebb, egyre több országban jellemző villámárvizek is lakóövezeteket tettek tönkre, házak váltak véglegesen lakhatatlanná. A gyors építkezés kulcsa lehet a sóskúti üzemben

Háború és villámárvíz tarolta lakóövezetek

Bár még javában tart Ukrajnában a háború, a helyi és környező országok építőipara már az újjáépítés módjait latolgatja. Az ehhez szükséges forrásokról csak megközelítő becslés létezik, Ukrajna és a Világbank legutóbbi kalkulációi szerint a károk már elérték a 411 milliárd dollárt, ez Ukrajna 2022-es GDP-jének 2,6-szerese. Az Európa-szerte jellemző villámárvizek is lakóövezeteket pusztítottak el, melyek jövőbeli újjáépítésének egyik módja lehet a modulházak gyors, minőségi telepítése.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tíz nap alatt kulcsrakész

A moduláris készház technológiát a BUILD IT Mérnökiroda és a ModulWood Zrt fejleszti. “Úgy kell elképzelni, mint a klasszikus építőkockákat. Gyári körülmények között, gyakorlatilag készre szerelik a modulokat: minden benne van, ki van festve, le van burkolva, a gépek be vannak szerelve. Majd ezeket a modulokat, adott helyszínre kiszállítva összerakják egy autódaru segítségével. Így egy ház összeállítása a kulcsok átadásáig, mérettől függően megközelítőleg 10 napot vesz igénybe.” – tette hozzá Sárkány Márk BUILD IT Mérnökiroda ügyvezető igazgatója. A modulházak olyan esetben is praktikusak, amikor a mennyiségi gyártás mellett tehát a lehető legrövidebb elkészülési idő is számít.

Egyedi piac, egyedi fejlesztés és megoldás

Mivel a készházak piaca meglehetősen szűk, kevés adat van a méretére vonatkozóan. A MAKÉSZ (Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás vállalatok Szövetsége, korábbi elnevezése: MAGYAR Könnyűszerkezetépítők Szervezete) 1998-as alakulásának idején a készházak a házpiac mindössze 2-3 százalékát tették ki, míg 25 évvel később ez az arány már 20 százalék körül mozog.

Napjainkban évente körülbelül 2000-2200 készház épül Magyarországon. Hasonló méretű lakosság mellett Ausztriában 5000, Csehországban 3500 készház valósult meg.

Ami már most látszik tehát az, hogy az igény egyre növekszik, mert a technológia családbarát, időben költségben, minőségben kiszámítható módszer a családi otthonok gyors megteremtésére, ezért várhatóan öt éven belül a családi házas építkezések 30-40 százalékát adhatják a készházak. A technológia családbarát, költségkímélő és mégis minőségi otthonok megteremtésére alkalmas. Az új gyártósoron hozzávetőlegesen évi 100 ház elkészülését tervezzük, ami a fenti éves, országos becsléshez képest a piac 4-5 százalékát teszi ki.

BUILD IT Mérnökiroda Kft

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet