Mozgással működhetnek a jövő okosórái

Mágneses rezonanciával fokozzák a mozgásból származó energiát, hogy áramot termeljen

A Hong Kong-i Egyetem (CUHK) kutatóinak új energiatermelő egysége legyőzi a hagyományos akkumulátorok korlátait, és akár megtízszerezheti az üzemidejüket, hangsúlyosan az olyan eszközökben, mint az okosórák, jelent meg a The Engineer magazinban. A CUHK Gépészeti és Automatizálási Tanszékének professzora, Wei-Hsin Liao által vezetett csapat az emberi mozgást elektromos energiává alakító, majd azt mágneses rezonanciával fokozó generátort alkotott. A kompakt eszközt úgy találták ki, hogy gond nélkül beágyazható legyen bármely csuklón viselhető készülékbe. A találmány azért jelenthet komoly áttörést az okosórák és fitneszkarkötők piacán, mert az eszközökre egyre több alkalmazás jelenik meg, amelyek párhuzamos futtatása mind jobban csökkenti az akkumulátorok teljesítményét.

A visszaeső üzemidőre a mechanikus karórákban alkalmazott módszerhez hasonló, frappáns megoldást találtak a CUHK-án. Mivel az emberi test mozgása által keltett rezgések meglehetősen alacsony frekvenciájúak (ezért csak karórák energiaellátáshoz lehetnek elegendőek), az új generátort ellátták egy rezonanciát fokozó mágneses konverterrel, hogy többszörözze meg a leadott rezgésszámot. Az így keletkező elektromos energia a „tízszerese annak, ami a ma létező eszközökben elérhető”, mondta a kutatásban résztvevő egyik mérnök, Dr. Mingjing Cai.

A mechanikusan keltett hullámok frekvenciájának mágneses sokszorozása miatt az új eszköz tartósabb is, mint azok, amelyekben hagyományos mozgó alkatrészekkel jön létre energia, derül ki a cikkből, mivel ez a módszer kizárja az amúgy energiaveszteséget okozó súrlódást. Ha mindez nem lenne elég, a technológia mellett szól az is, hogy rendkívül olcsó generátorról van szó, vagyis komoly esélye van arra, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön.

- Hirdetés -

Gábor János/Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -