Mozgó cunami-védőgáttal termelnének áramot a japánok

Egyszerre nyújt biztonságot és termel megújuló energiát az a forradalmi hullámerőmű-koncepció, amivel a Tokiói Technológiai Intézet kutatói álltak elő. Hiroshi Takagi professzor csapata mozgó cunami-védőgátat tervezett – azzal az extra képességgel, hogy a szerkezet elektromos áramot is termel. Kevés országban lenne indokoltabb egy ilyen megoldás bevezetése, mint Japánban, ahol 2780 halászati, illetve 993 kereskedelmi és ipari kikötő működik, és ezek bejáratánál ma is sok helyen alkalmaznak valamilyen védőgátat a vihar- és szökőárveszély ellen. Arról nem is beszélve, hogy itt, Fukusimában történt a világ legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája, amit cunami okozott.

A Renewable Energy folyóiratban megjelent tanulmány szerint lehetséges megépíteni a mozgó gátat, ami a mai, tengerfenékről felfelé nyúló kapus rendszereknél hatékonyabb lenne, hiszen a nyitásához-zárásához saját maga termelné meg a villamos energiát, ezzel ki is iktatva egy jelenlegi hibalehetőséget, nevezetesen azt, hogy a nagy viharok esetén gyakran megszakad az áramellátás.

Takagiék úgy tervezték meg az új kapurendszert, hogy az a nyitással és zárással járó vízszintkülönbséget áramtermelésre fordítsa. A vízmozgásból származó villamos energiát eltárolják, hogy későbbi kapuműveleteknél használják fel, így ideális esetben egy ilyen rendszer mozgását csak a legelső alkalommal kell hálózati áramról végrehajtani, míg utána önellátóvá és biztonságosabbá válik, hiszen nem kell tartani attól, hogy épp egy vihar esetén esélyes áramkimaradás akadályozza meg a vízikapuk bezárását.

- Hirdetés -

A mozgó gátrendszer résein kapunyitáskor átáramló víz turbinákat pörgetne meg, és ezzel nagyon jelentős mennyiségű áramot lehetne előállítani – állapították meg a tudósok. A koncepciót 56 japán kikötőre vonatkoztatva vizsgálták, majd rájöttek, hogy ebből kilencben már most nagyon megvalósítható, 14-ben megvalósítható, míg a fennmaradó 33-ban megvalósíthatatlan az elképzelésük. Ez, tekintve, hogy meglévő gátrendszerekkel dolgoztak, meglehetősen jó arány. Bár a kutatók elismerik, hogy a munkájuk jelenleg technikai akadályokkal jár, és van egy sor kapcsolódó törvény meg rendelet, amin változtatni kellene a megvalósításhoz, meggyőződésük, hogy a rendszer globálisan is érdekes lehet a viharos hullámzás, a part menti árvizek és a szökőárak elleni védekezésben.

Gábor János, Okosipar.hu