Nagy ötletek nyerték a Samsung jövőbe mutató terveket díjazó versenyét

A Samsung Electronics UK bejelentette a negyedik alkalommal megrendezett „Solve for Tomorrow” verseny győzteseit. A pályázatot ismét 16-25 éveseknek hirdették meg, arra kérve a tehetséges fiatalokat, hogy mutassák be innovatív ötleteiket, amelyekkel társadalmi kihívásokra keresnek megoldást. Két csapatot díjaztak 10-10 ezer fonttal (4,7-4,7 millió forinttal), valamint 3-3 hónapnyi Samsung mentorálással és más támogatásokkal, amelyekkel továbbfejleszthetik az ötleteiket.

A 16-18 éves kategóriában Samuel Mo (16) és Dexter Rigby (17) csapata, az Optimum lett az első, egy olyan mobilalkalmazással, ami mesterséges intelligencia segítségével ütemezi az okoseszközök energiafelhasználását. Az applikáció biztosítja, hogy az energia megújuló forrásokból származzon, elősegítve ezzel a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását.

A 18-25 éves korosztályban az Anjali Benny Devadasan és Yu Gu által alkotott Treeva csapat győzött, egy szélmalom stílusú eszköz koncepciójával, ami az elhaladó járművek energiáját hasznosítva biztosít megbízható és megfizethető áramot, hozzájárulva ezzel a biztonságos, zéró kibocsátású közlekedési rendszerek kialakításához.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Samsung pályázata idén az oktatásra, az egészségre, a jóllétre, az egyenlőségre, a sokszínűségre és befogadásra, valamint a fenntarthatóságra helyezte a hangsúlyt – írja a The Engineer. A vállalat munkatársai és tech-for-good alapítói által elbírált pályázatokból majdnem 600 jelentkezőt szűkítettek le egy 24 csapatos mezőnyre, amelyben akadt AI-okosszemüveg, stroke-túlélők életminőségét javító hordozható eszköz és például egy magányosságérzés csökkentését célzó, otthoni kommunikációs eszköz is.

A program célja az volt, hogy különböző hátterű fiatalokat ösztönözzön technológiai szenvedélyük megélésére. A Samsung szerint a pályázatok 59 százaléka BAME (fekete, ázsiai és egyéb kisebbségi) népcsoport tagjaitól vagy kevert etnikai hátterű jelentkezőktől érkezett, és a végső 24 csapat 60 százaléka nő volt, ami 21 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A jövő évi versenyre való jelentkezés október elején nyílik meg – erről többet itt lehet megtudni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -