Nagy teljesítményű 3D fémnyomtatót jelentettek be

Az Additive Industries kitolja a határokat a jövőre érkező MetalFAB-600-zal

A holland, 3D nyomtatással foglalkozó Additive Industries bejelentette új zászlóshajóját, a MetalFAB-600-at, amely ötször akkora kapacitással bír, mint idősebb testvére, a MetalFAB1. A 3D Printing Industry oldalán megjelent cikk szerint az új állomás a korábbi modell alapjaira épült, de nagyobb elemek készítésére lesz alkalmas, ráadásul automatizált megoldásokkal operál, és úgy tervezték, hogy minimalizálni lehessen vele a gyártási költségeket. Ha minden jól megy, akkor 2021-ben be is mutatják.

A MetalFAB-600 – nevéből adódóan – 600×600 mm-es méretkapacitással és ezer mm-es Z-magassággal érkezik, ígéri a gyártó cég, amely szerint ez az egyik legnagyobb térfogattal rendelkező eszköz a piacon. A lehető legnagyobb produktivitásra alkották: tíz darab egy kW-os lézerrel dolgozik, és ezer köbcentiméternyi anyagot készít el óránként.

Ez nem a csúcs, hangsúlyozzák, hiszen a platform tervezésekor ügyeltek rá, hogy megkönnyítsék az építési mennyiség, vagyis a termelékenység későbbi bővítését. Ami pedig az automatizálást illeti: a porkezelésre, az igazításokra és a beállításokra is kiterjed majd, áll a cikkben.

- Hirdetés -

A cég előző modellje sem régi fejlesztés: a MetalFAB1-et (lenti kép), amely alapján az új modell készül, 2015-ben mutatták be a nemzetközi Formnext szakkiállításon, Frankfurtban. A maga nemében ez is nagyon különleges eszköz, hiszen bármilyen fémporral használható, és vannak gyári beállításai a gyakran használt anyagokhoz, például alumíniumhoz vagy titánhoz. A holland vállalat olyan komoly partnereket tudott megnyerni vele, mint az Alfa Romeo F1 Racing, a Volkswagen vagy egy, az írásban meg nem nevezett kaliforniai űrkutatási cég, amely egyszerre hatot vásárolt belőle.

Mindezek alapján nem véletlen, hogy a továbbgondolt MetalFAB-600 mindennél fontosabbá vált az Additive Industries életében. Olyannyira komolyan gondolják a projektet, hogy a mind gyorsabb munka érdekében Mark Vaes vezérigazgató lemondott a pozíciójáról, és inkább a fejlesztőcsapat élére állt.

„A MetalFAB1-et az egyszerűsítés és a még nagyobb teljesítményű lézer jegyében fejlesztettük tovább, így képessé vált kiemelkedően hosszú és nagy, akár 150 kg-os munkadarabok elkészítésére”, nyilatkozta Vaes, hozzátéve: „a MetalFAB-600 építését erre a tudásra alapozzuk”.

Gábor János, Okosipar.hu