Nagyteljesítményű installációs koncepciók IO-Linkkel

Az IO-Link kommunikációs szabvány használatával a gépek gyorsabbak, rugalmasabbak és gazdaságosabbak lesznek – a Murrelektronik megteremti az infrastuktúrát az adatátvitelhez

A gyártási folyamatok gyorsabbak, rugalmasabbak és gazdaságosabbak lesznek. Ehhez a modern gépekben és berendezésekben sok adatot rögzítenek. Az IO-Link kommunikációs szabvánnyal dolgozó okos eszközök bekapcsolása rendkívül egyszerűvé teszi a nagy mennyiségű adatállomány kezelését és átláthatóságot teremt a szenzor-aktor-szinttől a felhőig. A Murrelektronik a szakértő, ha IO-Link eszközöket kell rendkívül hatékonyan és ügyesen beépíteni a gépinstallációkba.

Az IO-Link lerövidíti az üzembe helyezési időt

- Hirdetés -

Az IO-Link kommunikációhoz nincs szükség árnyékolt vezetékekre. Ehelyett a szabványos ipari (M12 vagy M8) csatlakozókat használjuk, amiket lényegesen egyszerűbb csatlakoztatni és olcsóbbak. Az okos szenzorok vagy aktorok paraméteradatai közvetlenül a vezérlésből érkeznek és nem kell manuálisan paraméterezni. A gépek gyorsabban rendelkezésre állnak.

Az IO-Link csökkenti a költségeket

Nincs szükség drága analógkártyákra a vezérlésben. A standard vezetékek olcsóbbak, mint az árnyékolt vezetékek. A konfigurálható szenzoroknak és aktoroknak köszönhetően kevesebb különböző változatra van szükség. Egyszerűsödnek a beszerzési folyamatok és kevesebb hely kell a raktárban. Mindezzel közvetlenül is csökkennek a költségek.

Az IO-Link növeli a gépek termelékenységét

Az IO-Link esetében egy eszköz paraméterei közvetlenül a Masterben tárolódnak. Ha egy eszközt kicserélnek, közvetlenül átvihetők az új komponensre. Szerviz esetén egy jelentősen leegyszerűsíti a cserét és nagymértékben csökkenti az állásidőt.

Az IO-Link forradalmasítja a szervizelést és a karbantartást

Mivel az IO-Link eszközök szövegformátumban írják ki a folyamatadatokat, a szerviztechnikusok nagyszerű betekintést kapnak a folyamatokba és az alkalmazások állapotába. A javításokat előrelátóan meg lehet kezdeni és új karbantartási koncepciókat lehet kialakítani. A távkarbantartás is egyszerűen megoldható.

A lehetőségek széles tárháza

A Murrelektronik kompakt terepibusz moduljaiba (MVK Metall, MVK Fusion, Impact67, Solid67) már be vannak építve az IO-Link csatlakoztatására alkalmas portok, és segítségükkel egyszerűen bekapcsolhatók az eszközök az installációs koncepcióba. Az MVK Fusionnal először nyílik lehetőség a standard IO-k, a biztonságreleváns alkalmazások valamint az IO-Link eszközök leképezésére egy modulban.

Különösen érdekes a Murrelektronik kompakt és moduláris terepibusz-rendszerének, a Cube67 IO-Link masternek az integrálása a Cube installációkba. Egy csomópontra akár 128 IO-link eszköz csatlakoztatható.

Praktikus kiegészítő

A Murrelektronik egy praktikus kiegészítőt kínál, hogy az installációs koncepciókat maximálisan gazdaságossá tegye a bekapcsolt IO-Link eszközökkel együtt. A hubok segítségével egyszerűen megsokszorozhatja a digitális IO-portok számát. A Murrelektronik IO-Link/analóg-konverterével egyszerűen csatlakoztathatók az analóg szenzorok és aktorok az IO-Link masterhez. A Murrelektronik IO-Link indukciós csatolói érintésmentesen energiát és kétirányú IO-Link kommunikációt vezetnek át egy légrésen, rövid idő alatt (10 ms) összekapcsolható az IO-Link master és a készülékek, és ugyanilyen gyorsan le is választhatók. Még az IP67 védelemmel biztosított területen alkalmazni kívánt Emparro67 Hybrid kapcsoló-tápegységek is vezérelhetők IO-Linken keresztül.

IODD on Board

Az IODD-fájl (IO Device Description) egy a szenzorokhoz és aktorokhoz használt eszközleíró fájl. Sok egyéb részlet mellett az azonosításhoz, az eszközparaméterekhez, a folyamat- és diagnosztikai adatokhoz, a kommunikációhoz szükséges információkat tartalmazza. A Murrelektronik MVK Metall és Impact67 terepibusz moduljainál az IO-Link eszközök IODD-fájljait vevőspecifikusan a GSDML-fájlban mentjük el. Ha pl. olyan eszközöket kapcsolnak be az installációkba, mint az IO-Link szenzorok, vagy IO-Link szelepszigetek, akkor a standard tervezőeszközből közvetlenül elérhető ez az adatbázis; nincs szükség (más gyártók) szoftvereire vagy olyan időrabló munkafázisokra, mint a fájlok importálása – az integrálás rövid időn belül elvégezhető.

Murrelektronik