Napelem és mesterséges intelligencia…a Huaweitől

Napelemes rendszerek között is egyedülálló termékportfóliót és termékstratégiát mutatott be Münchenben a Huawei Technologies. A vállalat az Intersolar 2021 konferencián ismertette az új generációs FusionSolar All-scenario Smart PV & Storage Solution megoldását. A „4+1” forgatókönyvre – Large Scale Utility Scenario, Green Residential Power 2.0, Green C&I Power 1.0 és Off-grid (fuel removal) tápegység-megoldások és az Energia Felhő (Energy Cloud), – épülő megoldások célja, hogy felgyorsítsák a karbonsemlegességre való átmentet és hidat képezzenek az energiamegosztottság terén.

A károsanyag-kibocsátás nullára csökkentése érdekében tett erőfeszítései és a megújuló energiát használó rendszerek kiépítésében vállalt szerepe a napelemes iparágat a karbonsemlegesség egyik legfontosabb szereplőjévé tette. A jövő energiaforrása mindenki számára egyre könnyebben elérhető napelemes rendszerek lesznek, és az energiatárolás olyan szükséges technológiává válik, mellyel segíthetjük a megújuló energiaforrásokat a hálózathoz kapcsolni. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátás pedig az élet minden területére kiterjed majd.

A karbonsemlegesség kulcsa egy olyan új energiarendszer kiépítése, melynek fő jellemzője, hogy nagy arányban használ megújuló energiát, nagy teljesítményű elektronikus berendezéseket, nagyfokú digitalizációt és fejlett intelligenciát tartalmaz.

- Hirdetés -

A Huawei Technologies a konferencián bemutatta a FusionSolar minden felhasználási módra kiterjedő intelligens napelemes rendszerét és energiatárolási megoldásait, mellyel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés elérése a cél.

  1. A jövőálló, intelligens napelemes rendszer

A Huawei napelemes rendszereihez számtalan terméket kínál. Ilyen többek között a Smart PV Controller, Smart Transformer, Smart-array Controller, valamint a FusionSolar PV Plant Management System online monitoring platform. Ezen megoldások előnye a magas hozam, az alacsony üzemeltetési költségek, a biztonságos és megbízható működés olyan kulcsfontosságú technológiákkal és funkciókkal kiegészítve, mint a Smart IV görbe diagnosztika és a Smart String-Level Disconnector, amely string szintű leválasztást valósít meg DC oldalon, elkerülve ezzel a rövidzárlatot, ami bizonyos esetekben tüzet okozhat.

A 210 mm-es nagyáramú napelemek alkalmazásával a string áramerőssége elérheti a 20 A-t, és a hagyományos inverterek általában egyenáramú áramkorlátozással rendelkeznek. A Huawei Smart PV inverter (pl. SUN2000-215KTL-H3) támogatja a maximális MPPT áramot, amely 100 A, és akár 5 string is csatlakoztatható rá. Ez hatékonyan megoldhatja az egyenáram korlátozásának problémáját.

Ezenkívül a Huawei bemutatta a minden felhasználási lehetőségben alkalmazható Smart String energiatároló megoldását. A hagyományos akkumulátoros rendszerekben a különböző modulok eltéréseket okoznak, ami az akkumulátor kapacitásának csökkenését, gyors gyengülését, bonyolult működtetést eredményez magas kockázat mellett. A Huawei lítium-vasfoszfát akkumulátoraival kiváltja a lítium akkumulátorok inkonzisztenciáját, ami által 20 százalékkal csökken az energiatárolás fajlagos költsége (LCOS-t).

  1. Zöld lakossági áram 2.0: Új élet egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású otthonban

A továbbfejlesztett Green Residential Power 2.0 megoldás innovatív, „1+3+X” szerkezetű. Az intelligens energiavezérlő magjában három kulcskomponens található: az optimalizáló, az intelligens energiatároló és a Green Power Cloud az intelligens energia ökoszisztéma felépítéséhez. A Green Residential Power 2.0 megoldás, amely az intelligens energiatermelésre, tárolásra és intelligens energiafogyasztásra összpontosít, több aktív biztonsági funkcióval rendelkezik, csökkentheti az otthoni energiaszámlát, és lehetővé teszi a lakástulajdonosok számára, hogy új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású életet kezdjenek.

Az optimalizálók beépítésével az energiatermelés akár 30%-kal is nőhet. Az intelligens ESS és a Green Power Cloud kombinációjával a rendszer 95% fölé növelheti a zöld energia önfelhasználási arányát, minimalizálva a hálózattól való függőséget és csökkentve a villanyszámlát.

A biztonság továbbra is az elsődleges prioritás a lakossági intelligens napelemes megoldásoknál. A háztetőn az intelligens ívvédelem mellett a gyors leállítási technológiákat alkalmazzák, hogy vészhelyzetben lekapcsolják a rendszert, és megakadályozzák a kisüléseket. Az energiatárolásnál a Huawei háromrétegű védelmet nyújt az aktív biztonság eléréséhez, beleértve a mesterséges intelligenciával működtetett belső cellazárlat-diagnosztikát a tűzveszély elkerülése érdekében, a cellaszintű hőmérséklet-szabályozást a túlmelegedés észlelése érdekében, valamint az optimalizáló által támogatott 0V-os gyors leállást a biztonságosabb telepítés és karbantartás idejére.

A Huawei az intelligens energiafogyasztás terén is innovál: bemutatta PV, Storage & Consumption AI Synergy szolgáltatását. Az időjárás és a felhasználó villamosenergia-fogyasztási szokásainak adataiból származó ismeretek alapján az AI pontosan meg tudja jósolni a jövőbeli villamosenergia-termelést és a háztartások villamosenergia-fogyasztását. Ennek megfelelően három különböző módon tudja optimalizálni az energiatároló töltését, vagy áram felvételét: napos, felhős/esős nap, okosotthon-mód. Ilyen technológiával minden körülmények között maximalizálható a zöld áram felhasználása és hatékonyan javítható a saját fogyasztású zöld villamos energia aránya Összehasonlítva a 60%-os hatásfokú tiszta napelemes megoldással és a 85%-os energiatárolós megoldással, a Green Residential Power 2.0 és a PV, Storage & Consumption AI Synergy funkció együttesen 95%-ra növelheti a zöldenergia-fogyasztás arányát.

  1. Zöld C&I Power 1.0: Minden iparág hasznosítsa a zöld energiát

A Huawei idén mutatta be új C&I megoldását, amely több különböző felhasználási forgatókönyvhöz is alkalmas: kizárólag napelem, kizárólag tárolás, napelem+tárolás+töltés, illetve hálózaton kívüli. Az optimalizálók és a smart string energiatároló rendszer alkalmazásával a megoldás akár 30%-kal is javíthatja az energiahozamot, az energiatárolási teljesítményt pedig akár 15%-kal. A Huawei inverterek támogatják az intelligens AFCI ívvédelmet és fél másodpercen belül automatikusan leállnak, ezzel biztosítva a rendszerek aktív biztonságát.

  1. Hálózaton kívüli (üzemanyag-eltávolító) átfogó tápegység-megoldások: zöld és inkluzív tápegység az energiaszakadék áthidalásához

Jelenleg világszerte közel 900-millió embernek nincs hozzáférése áramhoz, vagy olyan helyeken élnek, ahol instabil az energiaellátás. A dízelgenerátorok rendkívül szennyezőek, költségesek, nehezen karbantarthatóak és zajosak, mindez súlyos következményekkel jár a lakosok életére és korlátozza a helyi gazdaság fejlődését is. A Huawei olyan, hálózaton kívüli (üzemanyagot eltávolító) átfogó tápegység-megoldások teljes sorozatát mutatta be, az iPowerCube-ot, ami az M/S/P teljes sorozatát tartalmazza, és felhasználható ipari termelésre és lakossági felhasználásra is. Az iPowerCube több mint 60%-kal képes csökkenteni az energiatermelés költségeit, népszerűsítheti a zöld fejlődést, áthidalhatja az energiaszakadékot és segíthet egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kiépítésében.

  1. Mindenre kiterjedő digitális menedzsment: a MI intelligens felhasználása

Az Energy Cloud előnyeinek köszönhetően az ügyfelek hozzáférhetnek a minden körülmények között használható napelemes erőművekhez. A „minden forgatókönyvre kiterjedő” elven alapuló menedzsment koncepcióját követve a Huawei lehetővé teszi a modulszintű felügyeletet a napelem oldalán, miközben csomagszintű 3D vizuális kezelést kínál a tárolási oldalon. Ugyanakkor a nagy adatelemzés és az MI intelligens felhasználásának (például a Smart IV diagnosztika, az SDS intelligens egyenáramú áramfejlesztő rendszer és a PV, Storage&Consumption AI Synergy) kombinációja lehetővé teszi az energiatárolóval ellátott erőművek automatikus működését.

Mindezeken kívül a Huawei elkötelezett amellett is, hogy biztonságos és hiteles digitális platformot építsen, amely megnyitja az adatfelületeket a partnerek széles körének, hogy új utat nyisson az energiaszolgáltatásban és kölcsönösen előnyös együttműködést tegyen lehetővé.

A megújuló energiaforrások által támogatott új energiarendszer továbbra is elősegíti a globális energiaátalakítást, és a karbonsemlegesség iránti elkötelezettség felgyorsítja a fenntartható fejlődés érdekében megvalósuló kiterjedt és mélyreható társadalmi és gazdasági változásokat. A digitális és teljesítményelektronikai technológiákban rejlő előnyök kihasználásával a Huawei Digital Power integrálja az olyan élvonalbeli innovációkat, mint a watt-, hőtároló, energiatároló, felhő- és mesterséges intelligencia-technológiák, és készen áll az ügyfelekkel és partnerekkel a tiszta energiatermelésre, az energia digitalizálására, a szállítás villamosítására, illetve arra, hogy az integrált okos energia segítségével jobb és zöldebb jövő építhető.

Huawei / Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet