Napelemtelepítő vonatot fejlesztenek a svájciak

Saját fejlesztésű technológiája révén olyan vasúti szerelvény építésébe fogott a svájci Sun-ways startup, ami képes napelempaneleket elhelyezni a sínpárok közötti, kihasználatlanul tátongó területre.

A cég hamarosan teszteli is az ötletet egy 560 ezer dolláros kísérleti projekt során, Svájc nyugati régióiban. A nyárra tervezett kísérleti projekt során a mechanizmus egyik változatát egy kifejezetten erre a célra átalakított szerelvény segítségével próbálják ki. A Neuchatel városának közelében lévő sínpálya egyik rövid szakaszán a vonat mintegy 60 napelemet fog lehelyezni és rögzíteni, ezáltal a sínek közötti rést fényelnyelő fekete szalaggá változtatja át.

A napelemek által ebben a régióban termelt villamos energia száz százaléka egyelőre a helyi hálózatokba kerül, és a közelben lévő háztartások áramellátására fordítják. Ez kezdetben a Sun-ways telepítette elemekkel is így lesz, de a vállalat azt tervezi, hogy később a panelek felett közlekedő vonatok áramellátására fordítja a begyűjtött energiát.

- Hirdetés -

A cég számításai szerint ötezer kilométernyi „napelemes sín” (ami a teljes svájci vasúthálózat hossza) évente 1 gigawattnyi, vagyis 750 ezer háztartás ellátásához elegendő energiát termelhetne. Tekintettel arra, hogy világszerte több mint 1 millió kilométernyi vasúti sín van, a rendszerben rejlő potenciál óriási, még akkor is, ha nem lehet minden egyes sínre felszerelni. Elképesztően fontos érv ugyanakkor az, hogy a megújuló energia iránt növekvő igény kielégítésére van egy új alternatíva, amihez biztosan nem kell egy négyzetmétert sem elvenni mezőgazdasági termelésre alkalmas vagy erdős területekből.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -