Ne csak keresse a szerszámokat, hanem találja is meg azokat!

Átfogó szerszámfelügyelet

A szerszámkészletek optimalizálása és az átlátható szerszám kivételezés biztosítása.

A ZOLLER TMS Toolmanagement Solutions szerszámkezelési megoldások ezekre a követelményekre összpontosítanak a megmunkálás magas termelékenysége érdekében, és átfogó megoldásokat nyújtanak – szekrényrendszereket szoftverrel, valamint más gyártók tároló és emelő rendszereivel kombinálva.

Legyenek bármilyen sokfélék is a megmunkáláshoz használt alkatrészek – a váltólapkáktól a forgácsoló szerszámokon át a komplett szerszámokig – a tároló rendszereket ugyanolyan sokszínűre kell megtervezni – az egyszerű fiókos szekrényektől kezdve a hálózatosított tároló rendszereken át a magasraktárakig. Ezek a tároló rendszerek azonban gyakran különböző szolgáltatóktól származnak. Így az elméletileg következetes szerszáminformációk a másik tároló rendszer fiókjánál már össze is kavarodnak – megnyitva az utat ahhoz, hogy a raktárunk egy átláthatatlan „fekete dobozzá” váljon és ugyanazt a szerszámtípust több helyen is tároljuk.

- Hirdetés -

A „fekete doboz” raktárrendszer és a párhuzamos szerszámtárolás költséges műfaj: nem csak a befektetésekre felhasználható tőkét köti le, hanem többlethelyet is igényel – amit jobb lenne a gyártásban felhasználni.

Intelligens Szekrények – optimalizált tároló rendszerek az egyes alkatrészekhez és komplett szerszámokhoz
A »toolOrganizer« szekrényen minden szerszám tároló helye a szoftverben tárolódik, és könnyen vizualizálható. Ez megkönnyíti a szerszám megtalálását.

A Stuttgart melletti Pleidelsheim városban található, beállító- és mérőgépeket gyártó ZOLLER nem csak megvizsgálta a kérdéskört, hanem tároló rendszereket és koncepciókat dolgozott ki a megoldáshoz. Ezekben az intelligens szekrényekben nemcsak minden alkatrésznek megvan a maga egyedi tárolási helye, de a szoftveres támogatás grafikusan meg is jeleníti azt, a tároló helyek megtalálását pedig a szekrények világító LED-jei is segítik. További lekérdező eszközöket is tartalmaznak, a költségkorlátozás például a költségvetés tervezését és felügyeletét támogatja, az összeszerelési asszisztens pedig rajzokkal és alkatrészlistákkal segíti a komplett szerszámok összeállítását. Ami pedig az adatkapcsolatot illeti, a ZOLLER előrébb jár, mint más szolgáltatók: az egyedileg konfigurált interfészeknek köszönhetően akár más gyártók tároló rendszerei is integrálhatók, a megfelelő tárolási helyek pedig a ZOLLER-TMS szoftverrel követhetők nyomon.

1 szekrény – 1 000 lehetőség: a ZOLLER »toolOrganizer«

Első pillantásra a ZOLLER »toolOrganizer« szerszámszekrénye egyszerű fiókos szekrénynek tűnhet. Második pillantásra azonban szinte bármilyen konfigurációs lehetőséget lehetővé tesz a szerkezet, mindenekelőtt az egyes fiókok és tároló rekeszek felosztásának és felügyeletének szempontjából.

A »toolOrganizer« 600, 900 és 1 200 mm magasságban kapható. Az igazi változékonyság azonban a fiókokban rejlik: magasságukban, osztásukban és felügyeletükben. A »toolOrganizer« fiókmagasságai világosan meghatározott lépcsőkben választhatók meg 50 és 300 mm között. Az egyetlen kritérium az, hogy a fiókok megfeleljenek az adott magasság által szabott kombinációnak.

A ZOLLER »toolOrganizer« szerszámszekrénye 600, 900 és 1 200 mm magasságban áll rendelkezésre

Minden fiók külön is felszerelhető válaszfalakkal, amik négytől negyvennyolcig osztják pontosan meghatározott rekeszméretekre a fiókot, így a legkülönfélébb szerszámok és alkatrészek is biztonságosan és megfelelően tárolhatók.

A szekrény külső számítógép, ZOLLER beállító- és mérőgép, illetve külön kezelőegység által is vezérelhető.

Fiókzár – mechanikus, elektronikus vagy mindkettő

A ZOLLER egyik különlegessége a fiókzár típusa és vezérlése. A mechanikusan záródó szekrények központi zárral rendelkeznek. Ha ez nyitva van, a fiókok kinyithatók, átnézhetők, és bárki kivehet bármit a fiókból. Az alkatrészek, szerszámok vagy tartozékok kivételének felügyelete érdekében a fiókok elektronikusan zárhatók, vagy akár egyedi rekeszzárral is felszerelhetők. Elektronikus zárolással a fiókokat csak akkor lehet kinyitni, ha a foglalási rendszer feloldotta azokat.

ZOLLER »keeper« szerszámszekrény szerszámtartók és komplett szerszámok számára
A tárolóterület vizualizálása

A szoftver még a kért elem megtalálásában is segít. A monitoron a gyártóterületen lévő megfelelő szekrényt, a megfelelő fiókot és a megfelelő rekeszt színnel emelik ki. A megfelelő fiók aktiválódik, és további azonosításként egy LED is világít a fiókban. A fiók most már kinyitható. Ha a kért szerszám egy külön rekeszzárral rendelkező rekeszben van, akkor ez a rekesz egy meghatározott ideig nyitva van, és világító LED is jelzi. Ha az elemet eltávolítjuk és a rekeszt bezárjuk, akkor az automatikusan újra lezár, és már nem nyitható ki. Így mindig nyomon követhető, hogy ki mit igényelt és vett ki. A készletek biztonságban vannak, az illetéktelen kivétel pedig lehetetlenné vált.

Elektronikusan zárt fiók vagy egyedi rekeszzár – a felhasználónak gyakran mérlegelnie kell, hogy melyik változat hasznos a számára. Nagyon drága szerszámok esetében minden bizonnyal az egyedi rekeszzár a választás, a szerszámok vagy tartozékok pedig nyitott rekeszekben is tárolhatók. Ez is bizonyítja a ZOLLER szekrénymegoldásainak rugalmasságát: az egyes fiókok az igényektől függően opcionálisan elektronikus zárral és egyedi rekeszzárral is felszerelhetők.

Bizományi raktár a különféle szerszám beszállítók számára

A szekrények szabad felépítése, a rendszer nyitott hozzáférhetősége, az érthető követelmények és naplózások, valamint az átfogó hálózati kapcsolat révén a »toolOrganizer« ideális arra is, hogy bizományi raktárként hasznosítsuk.

Egy bizományi raktár esetében a szerszámgyártó a termékeit közvetlenül a felhasználónál, vagyis a gyártó cégnél tárolja. A szerszámokért csak abban az esetben számláz, ha azt kivették a szekrényből, vagyis szükség volt azokra. Egy bizományi raktárral a gyártó cég biztos lehet abban, hogy a szükséges szerszámok mindig kéznél vannak, ráadásul költségmentesen.

A szekrények szoftveres kapcsolatának köszönhetően az aktuális készletszint bármikor lehívható, és a szerszámgyártó szükség szerint ellenőrizheti a szerszámok újratöltési igényét. Ezenkívül a minimális készletmennyiség is meghatározható és tárolható. Ha a készletszint átlépi a meghatározott limitet, a beszállító automatikusan üzenetet kap a készlet pótlásához. Így a gyártáshoz mindig elegendő szerszám áll rendelkezésre.

A szekrény képes több gyártótól származó szerszámok tárolására: minden gyártóhoz meghatározott fiókokat rendel, amelyek bizományi raktárként szolgálhatnak. Ebben az esetben a gyártó természetesen csak a számára kijelölt fiókok készletét láthatja. A különféle gyártóktól származó szerszámok azonban egyetlen szekrényben állnak a felhasználó rendelkezésére.

A kivételhez kapcsolódó átláthatóság nemcsak annak megértését teszi lehetővé, hogy melyik alkalmazott melyik szerszámot melyik megrendeléshez és mikor vette ki, hanem megkönnyíti az egyedi gyártási megrendelések későbbi költségszámítását is.

Minden alkatrész a megfelelő szekrényben

A ZOLLER a »toolOrganizer« szekrényhez hasonló átlátható rendszert kínál olyan nagyobb alkatrészek számára is, mint a szerszámtartók vagy komplett szerszámok (a »keeper« szerszámszekrénnyel), a váltólapkákhoz hasonló kisebb szerszámok (a »twister« szerszámkiadó automatával), illetve a kiegészítők (a »locker« értékmegőrző automatával). A megfelelő tároló helyeket az Intelligens Szekrények esetében is a rendszer tárolja, grafikusan vizualizálja és a kivételt közvetlenül naplózza, így a szerszám holléte bármikor nyomon követhető.

www.zoller.info
www.rolatast.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet