Négy dolog, amit érdemes tudni a MES bevezetése előtt

A gyártástechnológia világszerte gyökeres átalakuláson megy keresztül, az új műszaki lehetőségek hozzájárulnak a bevétel és a hatékonyság együttes növeléséhez, miközben javítják az ügyfelek elégedettségét is.

A MES (Manufacturing Execution System: termelésirányítási, termelésvégrehajtási rendszer) megvalósítása hatalmas vállalkozás lehet, mivel ez a rendszer teljesen új képződményt, hidat jelent a műhely és a vezetés között, és közvetlenül beavatkozik a gyártási folyamatokba. A MES-projektek meglehetősen drágák is lehetnek a magas szoftver- és megvalósítási költségek miatt. Az ismeretlen mértékű összetettség miatt az átalakítás kockázatokat rejthet magában, amelyekre nem megfelelő tervezés esetén már csak a projekt kivitelezése során derül fény. A jó hír az, hogy az új architektúra megjelenésével olyan felhőalapú alkalmazások is megvalósíthatók, amelyek sokkal olcsóbban és gyorsabban tudják elvégezni az üzlethez szükséges feladatokat, és ezzel nagyarányú megtérülés érhető el.

A fő okok, amelyek miatt a gyártó vállalatok a MES-megoldásokba fektetnek be: a gyártás hatékonyságának növelése, a minőség javítása és mindenekelőtt a gyártási folyamatok változékonyságának csökkentése. A leállást és a termék minőségének romlását okozó hibák és események számának csökkentése óriási előnyökkel jár mind a gyártó, mind a végfelhasználó számára. Számos vállalat azonban továbbra is tanácstalan az MES bevezetésével kapcsolatban, elsősorban az implementáció és a gyártási folyamatba való beépítés kezdeti magas költségei miatt. A magas költségeket sokszor a szükséges fizikai átalakítások okozzák. A bizonytalanság érthető, ám a mai globális világban elengedhetetlen a rugalmasság és az átalakulásra való hajlandóság minden gyártó számára, akik az élvonalban szeretnének maradni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Olcsóbb, költséghatékonyabb – de érdemes lassan haladni

A MES-rendszer átfogó, több üzemben történő megvalósításához gyakran sok ember bevonása és jelentős előzetes szoftver-, hardver- és megvalósítási beruházások szükségesek. Vannak más közvetett költségek is, például az informatikai támogatást nyújtó helyszíneken az „árnyék-IT” felszámolása, valamint a képzésre és tesztelésre fordított idő, mely feltétlenül szükséges az új rendszer megértéséhez.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nem szabad elfelejteni az éves szoftver-karbantartási költséget, amely gyakran a szoftverköltség 18-25%-át teszi ki. Ezután szükség van a technikai frissítések elvégzésére is, általában kettő-ötévenként. A frissítési költségek magasak lehetnek, különösen az összetett rendszerek esetében, ami azt jelenti, hogy a vállalatok gyakran olyan helyzetbe kerülnek, hogy a projekt kezdeti költségei megkétszereződhetnek a megoldás néhány évi használata után. Éppen ezért érdemes a bevezetéssel inkább lassan haladni, üzemenként is csak kis lépésekben kiépíteni az új rendszert. Így hosszabb idő jut a tapasztalatszerzésre, és sok hiba elkerülhetővé, kiküszöbölhetővé válik.

A felhőalapú SaaS-megoldások telepítésével csökkenthetők az előzetes költségek, mivel ebben az esetben a havi előfizetési díjak fedezik az infrastruktúra telepítésének és karbantartásának a költségeit, és tartalmazzák a rendszeres frissítéseket is.

A piac másik változása az, hogy a szoftvertermékek megvásárlása helyett a „fizess és használd” árazási modell kerül előtérbe. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy csak azért a szolgáltatásért és csak akkor fizessenek, amit és amikor használnak, így kiszámíthatóbbá válik a jövőbeli ár. Ezenkívül nem kell hatalmas összegeket előre elkölteni, mielőtt még a megoldásból származó érték bármilyen módon realizálható lenne.

Könnyebb megvalósítás és bevezetés

Régebben egy teljes üzem MES-átalakítása 9-12 hónapot is igénybe vett, később ez 1-3 hónapra csökkent. A moduláris felhőalapú megoldás megvalósítása – előre elkészített alkalmazásokkal –azonban már néhány hét alatt megtörténhet. Ezután egy másik gyártóüzemben való bevezetés már csak néhány napot vesz igénybe. A függvény-specifikus alkalmazások telepítésének más előnyei is vannak: a vállalatok gyorsan ellenőrizhetik, hogy a telepített alkalmazás a kívánt eredményeket hozta-e, és ezeket az információkat felhasználhatják a további fejlesztési és telepítési beruházásokról való döntéseknél.

Skálázhatóság

Manapság a gyártóknak mozgékonyabbaknak kell lenniük, és alkalmazkodniuk kell a világ különböző piacaihoz. Annak érdekében, hogy lépést tartsanak ezekkel a változásokkal, a gyártók azt várják el, hogy az MES-szolgáltatók olyan megoldásokat kínáljanak, amelyek gyorsan alkalmazkodnak vállalkozásuk folyamatosan változó környezetéhez.

A Manufacturo kiváló példa egy olyan megoldásra, amely polcon kívüli alkalmazásokat és korlátlan lehetőséget kínál új, személyre szabott elemek kifejlesztésére. A moduláris megközelítés lehetővé teszi a testre szabott alkalmazások néhány hét alatti kifejlesztését és azonnali telepítését több helyen, mivel felhőalapú megoldásról van szó.

Hatékonyabb globális szinten

Sok vállalat küzd azzal, hogy hatékonyan használja fel a különböző földrajzi területeken használt rendszerei által generált adatokat. A felhőalapú megoldásoknak ezen a téren is van előnyük: mivel az adatokat egy központi környezetben tárolják, könnyen és gyorsan lehet elemezni a tendenciákat a lehetséges fejlesztési területek kiválasztása érdekében.

Az olyan technológiák megjelenése, mint az IoT, a 3D nyomtatás, a kiterjesztett valóság vagy a gépi tanulás végtelen lehetőségeket kínálnak, és ha helyesen használják őket, versenyképességet biztosíthatnak a gyártók számára. Ezek az új technikai képességek együttesen magasabb profitot biztosítanak, növelik a hatékonyságot, és javítják az ügyfelek elégedettségét. A gyártószoftverek lépést kell, hogy tartsanak ezekkel a trendekkel.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -