- Hirdetés -

- Hirdetés -

Négy tudományos szervezet áll össze egy fejlett európai AI építésére

Európa négy vezető mélytechnológiai kutatóintézete – az IMEC, a Leti, a Fraunhofer és a VTT – közös tervezési javaslatokat fogad el, hogy a létesítményeikben prototípusokat készítsenek élvonalbeli mesterséges intelligencia technológiákra. A konzorciumot 156 millió eurós (közel 59 milliárd forintos) támogatással hozták létre, a PREVAIL (Partnership for Realization and Validation of AI hardware Leadership), vagyis Partnerség az AI hardveres Vezető szerepének Megvalósításáért és Validálásáért nevű projekt kivitelezésére.

A szervezetek közölték, hogy már telepítik a munkához szükséges steril szobát és annak eszközeit, illetve felkészülnek az Európa-szerte készülő áramköri tervek tervezésére, értékelésére, tesztelésére és gyártására. A legtöbb esetben a technológiai kínálat kereskedelmi öntödei eljárásokon fog alapulni, a fejlett technológiai modulokat pedig a projektpartnerek tisztatermeiben fejlesztik tovább.

„Miközben a csúcstechnológiáikat magasabb érettségi szintre emelik, és lehetőséget adnak a felhasználóknak az e technológiákon alapuló mesterséges intelligencia prototípusok gyártására és tesztelésére, a szervezetek a technológiai kölcsönös termékenyítés előnyeit élvezik” – nyilatkozta Sergio Nicoletti, a CEA-Leti üzletfejlesztési igazgatója, egyben a PREVAIL projekt vezetője.

A projekt 2022 végén indult, 42 hónapos futamidővel. A költségvetés felét az Európai Unió állja, míg a másik felét négy tagállam, Franciaország, Belgium, Németország és Finnország adja össze. A büdzsé 86 százalékát tőkekiadásokra, hat százalékát pedig demonstrációs áramkörök gyártására fordítják. Így a pénzeszközök körülbelül 8 százaléka marad adminisztrációra és marketingre.

Nicoletti elárulta, hogy a konzorcium kiválasztott kisvállalkozásokkal, a szervezetek ipari partnereivel és egyetemi laboratóriumokkal dolgozik együtt a korai tervek elkészítésén, de az eddig kiválasztott kkv-k nevét nem hozták nyilvánosságra. A projekt a tervek szerint 2026 májusáig széles körben megnyitja a hozzáférést az uniós tervezők előtt.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet