Négy új műhold 7 millió IoT-eszköz csatlakoztatásához

A Sateliot, az első olyan vállalat, ami alacsony Föld körüli pályán 5G sebességű IoT műholdakat üzemeltet, bejelentette: 2024 nyarán a SpaceX segítségével négy új műholdat bocsát fel az űrprogramja keretében, amelynek végső célja közel 7 millió IoT-eszköz összekapcsolása. A spanyol vállalat konstellációja a mobilhálózatok zökkenőmentes roaming kiterjesztéseként működik.

A négy új eszköz a már fent keringő két műholdhoz társul, ezzel a Sateliot készen fog állni arra, hogy megnyissa a projektjének kereskedelmi szakaszát, amivel máris 50 különböző országban képes kiszolgálni 350 ügyfelet. A szatellitek egyenként mindössze 20 x 10 x 35 centiméteresek, vagyis nem nagyobbak egy mikrohullámú sütőnél és csupán tíz kilogrammot nyomnak. Apró méretük ellenére 500-600 kilométeres magasságból is 100 százalékban lefedik majd a Földet – feltehetőleg akkor, amikor a konstelláció már eléri a korábban jelzett, 250 műholdas darabszámot.

Az ötéves élettartamra tervezett műholdak alkatrészei saját innovatív technológia részét képezik, és már hitelesítette őket az Európai Űrügynökség, illetve a 3GPP is. A Sateliot hangsúlyozta: a megoldásuk szabványos és demokratikus, így a felhasználása nyitott minden természetes személy, közigazgatási szerv vagy vállalat számára.

- Hirdetés -

A „mobiltornyok az űrben” nem mellesleg skálázhatók, könnyen karbantarthatók és frissíthetők, ami lehetővé teszi a konstelláció fokozatos kiépítését. A cég által javasolt felhasználási területek az IoT-alkalmazások, és ezekhez a Sateliot már az első fázisú konstellációjával hozzá tud járulni, szemben más vállalatokkal, amelyeknek sokkal több műholdat kell telepíteniük egy hasonló kereskedelmi induláshoz – állítja a vállalat.

Gábor János, NEW technology