- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nem mindenkin fogott a járvány – így alakultak az utóbbi időszak beruházásai

Íme, hazánk legjelentősebb cégbővítései és beruházásai, csak az elmúlt néhány hétből: az IBM Magyarország milliárdokat fektet be, a SEWS a BMW beszállítója lesz, a Graboplast száz országba szállít, de tovább növekszik, a Lufthansa még több mérnököt vesz fel, a 4iG pedig egy az egyben felvásárolt egy 140 fős vállalatot.

Az elmúlt néhány hét talán legnagyobb fejlesztési tervét az IBM székesfehérvári székhelyén jelentették be: az amerikai cégóriás összesen 3,5 milliárd forintot szán informatikai központjának bővítésére, amivel 300 új munkahelyet is teremt. Az IBM főleg külföldi társaságok számítástechnikai rendszereinek IT-távfelügyeletét látja el hazánkból, és összesen hatezer embert foglalkoztat.

A koreai Kiswire 560 millió forintos beruházással növeli gumiabroncs-erősítő acélszálakat gyártó kapacitását Szentgotthárdon. A bővüléshez a magyar kormány 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad, így a cég 190 munkahelyet óv meg a térségben. Az állami segítséget a helyszínen bejelentő Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nagy siker a Kiswire beruházása, ugyanis a világgazdasági verseny a beszállítói lánc rövidítéséről is szól, és az európai gyárakba történő huzalexport jelentős hányada Szentgotthárdról indul.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A parkettákat és padlóelemeket gyártó Graboplast Zrt. 317 millió forintos állami hozzájárulással összesen 837 millió forintot fektet tatabányai üzeme kapacitásbővítésébe. A cég ezzel a lépéssel szeretne versenyben maradni a külföldi piacokon, ahol egyébként számottevő szereplő, hiszen több mint száz országban értékesíti termékeit. 2019-es 18 milliárd forintra rúgó nettó árbevételéből 15 milliárd származott exportból, írja az MTI, hozzátéve: a Graboplast nagy foglalkoztató, ugyanis három különböző városban lévő négy gyára 650 embernek ad munkát.

Állami versenyképesség-növelő támogatási program segítségével növekszik a fémfelület-kezeléssel foglalkozó Aalberts Surface Treatment Kft. is – ezzel a negyven támogatott Komárom-Esztergom megyei cég egyikévé válik. A Tatabányán működő holland vállalat 440 milliót kap adóforintokból, de összességében egymilliárdos fejlesztésről van szó. Első körben gépesítik a meglévő irodaépületüket, így 800-1000 négyzetméterrel nő a termelőterületük, míg a második ütemben új, ezer négyzetméteres üzemcsarnokot is építenek, így tíz százalékot meghaladó mértékben bővítik a gyártókapacitásukat.

A móri SEWS Komponens és Elektronika Európa Kft. 561 munkahelyet őriz meg, összesen 2,75 milliárd forintos beruházással. A japán Sumitomo csoporthoz tartozó SEWS egy autóipari beszállító vállalat, és az új projekttel az elektromobilitás felé fordul: várhatóan a BMW és a Ford partnere lesz, ezzel 2024-re megkétszerezheti az árbevételét. Toya Kunihiro, a SEWS Kft. elnöke a bővítésről szóló sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus-járvány náluk is nagy eladáscsökkenést eredményezett, de elbocsátások nélkül sikerült megoldaniuk a helyzetet, és most bővíteni is tudnak.

Csaknem megduplázza szegedi részlegének létszámát a Lufthansa Systems Hungária Kft., mivel Java- és JavaScript-fejlesztőket, tesztelőket és adatmérnököket vesz fel. Az idén nyílt szegedi irodában jelenleg 17-en dolgoznak, de hamarosan 30-an fognak, ezzel Európa legnagyobb légitársasága a budapesti részleggel együtt már közel félezer informatikai szakembernek ad munkát hazánkban. A német cég magyarországi vállalatán egyébként nem fogott a járvány, állapította meg az MTI-nek adott nyilatkozatában Fritz Zsombor. A részlegvezető kifejtette: nem kellett változtatniuk eredeti növekedési terveiken, így végrehajtják a bővítést. A Lufthansa Systems Hungária az anyacég első nemzetközi leánya, 1995 óta működik, és egyedülálló IT-megoldásokat kínál a légiközlekedés szinte minden területén, az útvonaltervezéstől a személyzet beosztásán át a fedélzeti szórakozásig.

Teljesen új cég beolvasztásával bővítette szolgáltatásait a 4iG Nyrt., amikor november végén felvásárolta a DTSM Kft-t. Az utóbbi, 140 főt foglalkoztató cég IT- és telekommunikációs rendszereket, valamint adatközpontokat üzemeltet, és vállalati service desk szolgáltatásokat nyújt, vagyis jól illeszkedik a 4iG profiljába, ami lényegében meglévő kapacitásainak és kompetenciáinak jelentős bővítését érte el az akvizícióval. A terv az, hogy egy az egyben integrálják a DTSM-et, így kb. ezer főre nő a dolgozói létszámuk.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet