Néma csöndben kutat az autonóm tengeralattjáró

A robot tengeri felméréseket végez, anélkül, hogy megzavarná az élővilágot.

Az indianai West Lafayette-ben lévő Purdue Egyetemen olyan víz alatti járművet készítettek, amihez – a kutatási célnak megfelelően – különféle komponenseket vagy szenzorokat lehet hozzáadni, adta hírül a The Engineer.

„Komoly kihívást jelentő környezetben is megbízhatóan működő mobil robotot szerettünk volna létrehozni”, nyilatkozta a projektről Nina Mahmoudian gépészmérnök-professzor (képünkön középen, a kutatásban résztvevő diákokkal). „A legtöbb víz alatti robotnak erősen korlátozott akkumulátorkapacitása van, így néhány óránként vissza kell térnie a kiindulóponthoz. A hosszabb működésre kifejlesztett siklógépünk ehhez képest akár hetekig vagy hónapokig is utazhat két feltöltés között.”

- Hirdetés -

A sikló szerkezet – a legtöbb tengeri járműtől eltérően – nem rendelkezik propellerrel vagy más, hasonló meghajtórendszerrel, hanem a saját felhajtóerejét használja helyváltoztatásra: folytonosan süllyed és emelkedik. Ez rendkívül energiahatékony megoldás, viszont valamelyest korlátozottá és lassúvá teszi a mozgását sekély vizekben, a manőverezőképessége pedig szintén nem tökéletes, egyelőre.

A ROUGHIE (Research Oriented Underwater Glider for Hands on Investigative Engineering) névre keresztelt eszköz 1,2 méter hosszú, az alakja egy torpedóra emlékeztet, és a statikus hátsó szárnyon kívül semmilyen irányítóberendezés nem látható rajta. Úgy indul útnak, hogy feltölti vízzel az elülső tartályait, ami biztosít számára egy kezdőlökést akkor is, ha partról vagy csónakból engedik el. A benne elhelyezett akkumulátor előre-hátra mozog, amivel a süllyedés-emelkedés folyamatát vezérli, míg a belső alkatrészek egy forgó sínen mozognak, lehetővé téve a kormányozhatóságot.

A szerkezet mozgását egy infravörös kamerákkal felszerelt medencében elemezték, és motion capture technológiával, három dimenzióban rögzítették a manőverezés sajátosságait. Megállapították, hogy tökéletesen és teljesen autonóm módon hajtja végre az előre beprogramozott „repülési mintázatot”. ROUGHIE – a megfelelő fejlesztésekkel – oceanográfusok energiahatékony és csendes kollégája lehet, hiszen különböző szenzorokkal felszerelve rengeteg adatot gyűjthet össze a kutatási területről. Tesztelték már tavakban is: fluoriméterrel figyelte az algák virágzását, sőt, felszerelhető olyan magnetométerrel, amely alkalmassá teszi például hajóroncsok vagy elsüllyedt lőszerek azonosítására.

Gábor János, Okosipar.hu