New York méretű napelemparkot villantott Kína

Kína bemutatta a világ legnagyobb napelemparkját Hszincsiangban, ami fontos mérföldkövet jelent a megújuló energiaforrások történetében. Az új napenergia-komplexum, amely méreteiben vetekszik New York City összterületével, várhatóan évente mintegy 6,09 milliárd kilowattóra (kWh) villamos energiát termel majd, ami elegendő egy Luxemburg vagy Pápua Új-Guinea méretű ország villamosenergia-ellátására – közölte az ESG NEWS.

„Ez a projekt hűen példázza a megújuló energia iránti elkötelezettségünket”, foglalt állást a kínai kormány szóvivője, hozzátéve, hogy „a 2060-ra kitűzött szén-dioxid-semlegesség irányában is úttörő lépést tettünk”.

Június 3-án kapcsolták a kínai hálózatra a naperőműparkot, amely fejlett technológiával büszkélkedhet. Ez felel a hatékonyság maximalizálása mellett a létesítmény környezeti hatásainak minimalizálásáért is. Azzal, hogy Kína az északnyugati Hszincsiang régióban hajtotta végre grandiózus beruházását, egyúttal előrevetíti törekvéseit, hogy hatalmas, sivatagos területeit fenntartható energiatermelésre hasznosítsa.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Példa nélküli, hogy e területen korábban hasonló nagyságrendű fejlesztés történt volna”, mutat rá egy energetikai elemző. „Kína ezzel új mércét állít, és új távlatokat nyitott a megújuló energiával kapcsolatos projektek jövőjére vonatkozóan.”

Az immáron a dobogó második és harmadik fokára csúszott napelemes komplexumokat ugyancsak Nyugat-Kína jegyzi: eddig a Longyuan Power Group Ningxia Tenggeli sivatagi napenergia-projektje, valamint a China Lüfa Qinghai New Energy Golmud Wutumeiren napenergia-komplexuma működött a legnagyobb (mindkettő 3 GW) kapacitással. Ez az új 5GW-os projekt látványosan túlnőtt elődjein, egyértelművé téve, hogy Kína a napenergia-kapacitás terén is rendkívül gyors tempót diktál.

Vörös István, NEW technology

- Hirdetés -