NEWtechtalk podcast: Fenntarthatósági trendek a fémiparban: így csökkentik a karbonlábnyomot hazai gyártók

Napjaink minden biztató eredménye ellenére talán még mindig kétkedve fogadod, hogy a fémmegmunkálás is lehet fenntarthatóbb, ráadásul olyan megoldásokkal, amelyek nemcsak egy-egy üzem, illetve gyártó karbonlábnyomát csökkentik, hanem az egész értékláncét.

A ma ismert és alkalmazott trendeket, már beépített emisszió     csökkentő megoldásokat és a közeljövő vágyott lehetőségeit a NEWtechtalkban mutattuk be, nem is egy, hanem rögtön három fém- és gépipari vállalat vezetőjével. A szakemberek azt vázolták fel a nekünk adott interjúban, hogy milyen trendek mentén válik egyre fenntarthatóbbá a fémmegmunkálás. A ma létező gyakorlatokról, a világcégeknél már meglévő fenntarthatósági megoldásokról, illetve egy-egy teljesen saját, sőt, egyedi gyártásban megvalósított lehetőségről beszéltek.

Kovács Gábor, a DMG MORI Hungary ügyvezetője fontos szempontnak nevezte a szervizellátás karbonlábnyomának csökkentését, amit a technikus kollégáik tudatosabb utazásszervezésével, digitális szerviztermékekkel vagy távfelügyelettel oldanak meg. 2019 óta a „my DMG MORI” portál egyfajta szerviz hotline-t biztosít: a felhasználó és a gyártó egy helyen látja a telepített gépeket, de egy helyszíni kamerával támogatott netszerviz szolgáltatást is elindítottak. Mindezek együtt lehetővé teszik a hibaüzenetek 65-70 százalékának távolról történő kezelését, ahelyett, hogy technikust utaztatnának a helyszínre. A Green Mode és Green Machine projektek már magának a gépgyártásnak az emisszióját csökkentik (2030-ig 46 százalékkal), például a fosszilis energiaforrások és az áramfelhasználás visszaszorításával.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sipőcz Zoltán, a Mazak mérnökségvezetője a világcég Go Green stratégiáját mutatta be. Ezt a szemléletet a gyártás minden fázisában érvényesítik, a tervezéstől és fejlesztéstől a gyártáson át a felhasználásig, illetve felújításig. A tervük az, hogy 2030-ra (a 2010-es adatokhoz képest) négyszeresére javuljon a gépeik fenntarthatósága. A vállalatcsoport büszke rá, hogy világszerte több zöld gyárat üzemeltet, például Japánban és Szingapúrban 3,5 megawatt villamosenergiát termelnek az épületeik tetejére telepített napelemrendszerekkel. A felkelő nap országában működő kutatás-fejlesztési központjuk ráadásul élő zöldtetős: moha nő rajta, hogy ezzel is csökkents     e a globális felmelegedéshez hozzájáruló hősziget     jelenséget.

Bálint Anita, a Lovász Forgácsoló Kft. kommunikációs vezetője szerint bár Magyarországon nem igazán értékesíthetők a megújuló energiával előállított fémipari alapanyagok, de maguk is megtesznek mindent az emissziócsökkentésért. Ezt energiahatékonysági beruházásokkal, például napelemek telepítésével, ami a saját – veszteség nélküli – energiafelhasználásuk 16-18 százalékát lefedi. Alkalmaznak egy csapadékgyűjtő megoldást, ami lehetővé teszi az esővíz hűtő és vágó emulziós felhasználását, valamint egy saját fejlesztésű klímarendszert is. Utóbbi a gyártásban használt légkompresszorok hulladékhőjével állít elő meleg vizet, amit abszorpciós technológiával le     hűtenek, majd visszakeringtetnek      az üzem klímái felé.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet