Nukleáris szennyezés után kutat az autonóm tengeralattjáró

Az A2I2 névre keresztelt, önjáró víz alatti robot képes felkutatni nukleáris szennyeződések nyomait, és mélytengerekben is elboldogul, állítja a The Engineer riportja. Az első próbaútját az angliai Maryportban, egy 1,2 millió literes medencében teljesítette, és sikeresen demonstrálta, hogy önállóan megtalál fenékre süllyedt tárgyakat, amelyekről valós időben továbbít képeket a szárazföldi személyzetnek. Ebben a remek eszközben egyszerre találkozik a háromdimenziós látás, a helymeghatározó és térképalkotó képesség, az autonóm útvonaltervezés és helyszínértelmezés, valamint a gépi tanulás.

Az A2I2 a Rovco, a Forth Engineering, a D-RisQ, a Nemzeti Oceanográfiai Központ, a Thales UK és a Manchesteri Egyetem közös munkája. Eredetileg atomerőművek fűtőelem-medencéihez tervezték, de a projektet vezető Rovco szerint akár tengeralattjárók „intelligens adatgyűjtő rendszereként” is működhet.

„Ennek a különös projektnek az a célja, hogy távol tartsuk az embereket a kockázatos és veszélyes helyektől”, magyarázta Gary Cross robotikai mérnök. Hangsúlyozta: azzal, hogy növeljük a távolságot az operátorok és az általuk kutatott környezet között, nyilván nagyobb biztonságban tudhatjuk magát az embert, ugyanakkor megnöveljük a reakcióidőt is, hiszen lelassul az információáramlás.

Ezt fejlett észlelési rendszerrel és térképészeti adottságokkal, illetve az autonóm vezérlés megalkotásával küszöbölték ki. A végeredmény: az A2I2 képessé vált a veszélyes környezetek digitális rekonstrukciójára is, anélkül, hogy bármilyen előzetes információval rendelkezett volna arról a terepről, amelyre kiküldték.

A bemutató nem nélkülözte az üzleti célokat sem, hiszen olyan potenciális végfelhasználókat hívtak meg rá, akik tengeri olaj- és gázkitermeléssel vagy éppen oceanográfiai kutatással és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cégeket képviselnek.

Gábor János, Okosipar.hu