Nyomásszenzoros kontaktlencsét fejlesztettek a glaukóma megfigyelésére

Török és brit tudósok közös alkotása az a kontaktlencse, ami nemcsak a hagyományos funkciót, vagyis a látásjavítást szolgálja, hanem arra is jó, hogy folyamatosan adatokat küldjön az orvosnak a páciens szemének állapotáról – különösen, ha glaukóma betegségben szenved.

A glaukóma a látóideg – általában időskori – károsodásának következtében alakul ki, és legfontosabb tünete a szem elülső részében felgyülemlett folyadék által megnövekedett nyomás. Meglehetősen gyakori betegség, világszerte mintegy 70 millió embert érint, és gyakran csak rutinszerű szemészeti vizsgálatok során derül ki, akkor, amikor már maradandó károsodást okozott.

A Northumbria Egyetem és a Boğaziçi Egyetem közös, Contact Lens and Anterior Eye című szaklapban megjelent tanulmánya alapján egy fontos innováció segíthet abban, hogy a betegek állapotát folyamatosan nyomon lehessen követni, ami a glaukóma esetén kiemelt fontosságú. Az első prototípusokat hat résztvevővel tesztelték – biztató eredményekkel.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az új kontaktlencsék mikroérzékelőket tartalmaznak, amelyek napi több órán keresztül figyelik a szemnyomás változásait, és az összegyűjtött adatokat vezeték nélkül továbbítják a szemészorvosnak további elemzésre. Miután megállapították, hogy a technológia remekül működik, eldöntötték, hogy a következő egy év során még több páciensen végeznek vizsgálatot, hogy aztán piacra dobják a kontaktlencsét az erre a célra alapított GlakoLens cégen keresztül.

A csapat szerint a GlakoLens kontaktlencsék használatának legfontosabb előnye, hogy a mérések könnyebben elvégezhetők, ráadásul hosszabb időn keresztül, így pontosabb diagnózis állítható fel a glaukóma stádiumáról. Mindeközben nincs szükség kényelmetlen és nem elég hatékony kórházi vizsgálatokra, amelyekhez a betegeket fel is kell venni a szemészeti osztályokra. „A páciens a szokásos módon folytathatja a napját, miközben az IOP-mérések rögzítésre kerülnek, és a 24 órás vizsgálati időszak végeztével elküldjük őket egy orvosnak elemzésre” – foglalta össze a forradalmi megoldás lényegét a tanulmány társszerzője, Hamdi Torun professzor.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -