- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ökogyár épül Norvégiában

A fákkal körülvett, 1200 napelempanelt tartalmazó épület megváltoztathatja a gyárakról alkotott elképzelésünket.

Új, környezetbarát bútorgyár terveit jelentették meg július első felében Norvégiában. A fejlesztésben résztvevő cégek azt remélik, hogy fenntartható, esztétikai szempontból is kellemes és technológiailag fejlett épületet hozhatnak majd létre, amely ellentmond a bútorgyárakról (és bármilyen gyárról) alkotott prekoncepcióknak.

A „The Plus” néven emlegetett, 6500 méter négyszögletes épület a norvégiai Magnorban épül majd fel. Fákkal veszik körül, 300 hektáros udvara pedig parkként is fog működni. A projekt tervezését és építészeti kivitelezését a Bjarke Ingels Group (BIG) végzi, ügyfelük a Vestre, az 1947-ben alapított norvég bútorgyártó cég.

Az építési munkák augusztusban kezdődnek. A BIG – amelynek egyaránt találhatóak irodái Koppenhágában, New York-ban, Barcelonában és Londonban – elmondása alapján az épület homlokzata helyi faanyagból, újrahasznosított vasbetonból és alacsony széntartalmú betonból készül, míg a tetőre 1200 napelemet telepítenek. Az előzetes becslések alapján a The Plus üvegházhatást okozó gázkibocsátása 50%-kal kevesebb lesz egy hagyományos gyárhoz képest.

Az épület terveit felvázoló, külön a projektnek dedikált weboldalon az olvasható, hogy a termelésben felhasznált víz több mint 90%-át újrahasznosítják.

A gyár emellett öntanuló ipari robotokat és önvezető elektromos teherautókat is használni fog. A gyárban alkalmazott robotok képesek lesznek bevonatozni a termékeket mesterséges intelligencia és tárgyfelismerés-technológia felhasználásával.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet