- Hirdetés -

- Hirdetés -

Okos, proaktív és autonóm munkatárs

A belső anyagmozgatás manapság az egyik legnépszerűbb fejlesztési irányvonal a gyárak, raktárak üzembentartói körében. Korábban is számos megoldás született a feladatok végrehajtásának optimalizálására, ám ahogy a fejlődés ezt a szektort is elérte úgy a legújabb innovációkkal a gyártás legkülönbözőbb szegmensei gyorsulnak fel. Az eredmény: kevesebb üresjárat, jól átlátható, ellenőrizhető környezet és hatékonyabb termelés.

Lépés az eredmény felé

Számos gyárban, raktárban tapasztalhatjuk még, hogy a belső szállítmányozás nem optimális. Az intralogisztikai megoldások akkor kerülnek fókuszba, ha eredményesebb munkát szeretnénk végezni. A fizikai foglalkozást végző kollégák gyakran túlterheltek lehetnek, emiatt megemelkedhet a hibák száma. A dolgozó nemcsak a saját testi és a környezete épségét veszélyezteti, hanem súlyos anyagi károkat is okozhat. Ezért a Bosch Rexroth a humán munkaerővel együttműködő új, modern eszközt hozott létre, amely a gyártás, a termelékenység növelését hivatott elérni.

A modern eszközökkel történő automatizált anyagmozgatás lehetővé teszi, hogy a gyártásban dolgozó munkatársak magasabb hozzáadott értékű feladatokat végezzenek el, mindemellett az intralogisztika folyamata is felgyorsul és optimalizálhatóvá válik.

Felgyorsítja az anyagok belső áramlását

Az ActiveShuttle egy targoncához hasonló, automatizált szállítóeszköz, amely felgyorsítja az alapanyagok és áruk belső áramlását. A termelésben betöltött szerepe az, hogy rugalmasan és biztonságosan történjen a szállítás. A robot a gyáron belül számos fuvarozási feladat ellátására képes.

Szoftver = agy?

Az intralogisztika óriási fejlődésnek indult, egyre több autonóm robot szolgálja ki a gyártósorokat, ezzel pedig a munka üteme tovább gyorsul. A kiélezett gazdasági verseny, a termékek és alkotóelemek változatossága, az ingadozó gyártási igények, a bizonytalan piac mind rugalmas anyagáramlást igényelnek. Az ActiveShuttle Management System (AMS) hatékonyan látja el a teljes flotta irányítását. A szállítási feladatot megadhatjuk manuálisan vagy érkezhet automatikusan, külső rendszerekből (ERP/MES) is. Az eredmény önmagáért beszél: az AMS olyan anyagáramlási hatékonyságot ér el, amely példa nélküli az iparágban.

Erőssége a kommunikáció

Az összeszerelés és az intralogisztika összekapcsolásával megvalósítható a lean-központú gyártás, melynek révén átláthatóvá, rendszerezettebbé és gyorsabbá válnak a folyamatok. Az AMS szoftveréhez nemcsak az ActiveShuttle csatlakoztatható, hanem más, fontos feladatokat ellátó eszközök is, mint például az APAS kollaboratív robot és az ActiveAssist digitális gyártásasszisztens. Ezzel a megoldással a gépek között kommunikáció alakul ki az AMS-szel, ezen keresztül pedig jelenthetik az igényeiket az Active Shuttle felé.

Munka a biztonságos gyári környezetben

A gyors és egyszerű integráció fontos a gyárak, raktárak esetében, ugyanis előfordulhat, hogy több különböző eszközt használnak. Az Active Shuttle segítségével ez a kihívás is könnyedén teljesíthető, hiszen ez a szállítóeszköz rendkívül egyszerűen és gyorsan munkába állítható. Az alkalmazott biztonsági koncepció maximális védelmet nyújt az üzemben dolgozó emberek és gépek számára. A lézerszkennerek és a beépített útmérő (SLAM algoritmus) folyamatosan monitorozzák a környező területet. A jármű elején és hátulján elhelyezkedő lézerszkennerek gondoskodnak a maximális biztonságról, még akkor is, ha egyidejűleg más szállítójárművek és emberek is közlekednek a területen. A jármű zökkenőmentesen illeszkedik a forgalmas belső logisztikai környezetbe.

Dobozból ki, és irány a munka!

Az AMS integrációját követően egy operátor segítségével a készülék elkészíti a gyártóüzemről a saját belső térképét. Ezt követően megtanítjuk a rendszernek a kijelölt feladatokhoz tartozó összes célpontot.

A dinamikus térképfrissítés folyamatosan figyelemmel kíséri a környezet változását. Ha egy váratlan akadály jelenik meg a Shuttle előtt, akkor a rendszer képes detektálni azt, és a jármű kikerüli az akadályt a munkabiztonsági követelményeket figyelembe véve. Ezzel csökken az emberi beavatkozás szükségessége, illetve a termelési környezet még biztonságosabbá válik.

Minőségi munka

A Bosch Rexroth termékei számos iparágban bizonyították már kiválóságukat. Az ActiveShuttle-lal új fejezet indul az ipar 4.0 történetében, az anyagmozgatás még hatékonyabbá válik. Az egyszerűség jegyében pedig az eszköz átalakítás nélkül, könnyen illeszkedik a gyár meglévő infrastruktúrájába. A berendezés segítségével rendkívül rugalmas és biztonságos módon mozgathatók a KLT (Kleinladungsträger, azaz kisméretű rakománytároló) tárolódobozok, hiszen az ActiveShuttle több koncepció megvalósítására is képes, a ciklikustól az igényalapú szállításig.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet