Okosrendszer fagylalttöltéshez

A legtöbben rajonganak a fagylaltért, viszont nem is tudjuk, mennyi mindenre kell odafigyelni az előállítása során. Az anyag dobozba töltése is számos kérdést vet fel. Ezekre a válasz ismert, ám a módszer hatékonyabbá tétele már kevésbé. A Sheldon Industries egyik partnere a fagylalt paramétereinek szabályozásával, valamint a betöltés automatizálásával bízta meg a vállalkozást.

A fagylat főzési folyamata nem tartozott a Sheldon Industries feladatai közé, hanem a fagyasztás és a krémmé alakítás precíz szabályozására fókuszáltak. Ez úgy zajlik, hogy a fagylaltpasztát betöltik egy hűtőgépbe, amelyből csigás mechanizmussal szállítják tovább, eközben tovább hűl, és levegőt adagolnak hozzá – ezáltal válik krémesen lággyá az alapanyag. Amennyiben túlhűtik a folyamat során, akkor a jégkristályok kicsapódnak, ami hatással lehet az ízre is. Ha pedig kevesebbet hűtik a kelleténél, folyékonnyá válik. Ezért szükséges a hőmérséklet precíz mérése, valamint a fagylaltba pumpált levegő mennyiségének a szabályozása. A berendezés beállítása előtt az operátorok a saját ízlésük, tapasztalatuk alapján állították be a paramétereket. Emiatt előfordult, hogy változó mutatószámokat produkált az alapanyag. A megrendelő nem ad hoc jellegű, kiszámíthatatlan adatokkal kívánt dolgozni, hanem konstans, állandó minőségű termékekkel.

„A szabályozási rendszert PLC-vel valósítottuk meg, amellyel folyamatosan figyelemmel kísértük a fagylaltszállító csiga áramfelvételét” – avat be a projekt részleteibe Rigó Zoltán, a Sheldon Industries Zrt. SUA menedzsere. „A következőt vettük észre: ahogy növekedett a fagylalt ellenállása, egyre több áramot vett fel a berendezés. A teljesítményfelvételt viszont kétféleképpen lehetett csökkenteni. Az egyik az, hogy a fagyasztási hőmérsékletet visszavesszük, azaz mínusz 24 fokról mínusz 20 fokra vagy akár mínusz 15 fokra mérsékeljük. A másik pedig a levegő mennyiségének adagolása. A feladat komplexitását a két egymásról független változó okozta. A rendszernek meg kell tanulni azt, hogy az adott hőmérséklet mellett mennyi levegőt szükséges bepumpálnia a csigás rendszerben áramló fagylaltba. Amennyiben kevés levegőt adagolunk az alapanyagba, növekszik a motor áramfelvétele, még úgy is, ha a hőmérsékleten nem változtatunk. Egy olyan okosrendszert alkottunk meg, amely egy több ponton elágazó szabályozási szisztéma, a végeredmény pedig az állandósított krémesség és minőség.”

- Hirdetés -

A teljes berendezéshez tartozó kivitelezést a Sheldon Industries hajtotta végre, azaz a szenzorok, különböző szabályozószelepek beszerzése és beépítése is a feladataik közé tartozott. A végeredmény pedig egy olyan eszköz lett, amely képes a fagylalt dobozba töltés előtti paramétereinek megváltoztatására, illetve a tárolóegységbe való adagolására, különböző díszítések szórására, valamint szörpök kimérésére.

A projekt másik része a megfelelő állagú fagylalt dobozokba töltésének automatizálása. A beavatkozás előtt humán munkaerő végezte ezt a feladatot, akik a hideg hűtőházban beöltözve dolgoztak. A munkatársaknak arra kellett odafigyelni, hogy megfelelő mennyiséget töltsenek a dobozokba. Ha alacsonyabb a fagylalt sűrűsége, akkor nagyobb mennyiség kerülne a dobozba, amennyiben pedig magasabb a megadott értéknél, úgy kevesebb fér el a csomagolásban. A differencia pedig szemmel látható a térfogatváltozás következtében.

„A dobozokba történő betöltés automatizálását egy XYZ háromtengelyes megoldással valósítottuk meg” – magyarázza Rigó Zoltán. „A töltőszelep mozgására külön programot írtunk, amelyben az volt a kihívás, hogy a krémes fagylalt folyamatosan áramlik kifelé a csapból, ezért különleges mozgatásra van szükség, melynek köszönhető a „rózsa” alakú forma a dobozban. Mielőtt a fedő rákerülne a csomagolásra, sokszor szórási és öntési feladatok szükségesek – például dió, mandula, illetve különböző szörpök díszítik a terméket.”

A megoldás segítségével szabályozható a fagylalthoz hozzáadott levegő, valamint az alapanyag hőmérséklete. Az eszköznek köszönhetően optimalizálttá vált a folyamat, így a humán munkaerő felszabadult, és immár nem kell mínusz húszfokos hűtőházban dolgozniuk, hanem más, magasabb hozzáadott értékkel bíró feladatokat láthatnak el.

Sheldon Industries

- Hirdetés -

- Hirdetés -