Okosvárosok digitális ikre válthatja valóra az emissziós álmokat

A sokat kritizált, vitatható eredményeket produkáló COP26 csúcstalálkozó után üdítő látni, hogy ha a világ kormányaira nem feltétlenül, legalább a hatékonyságorientált startupokra lehet számítani, ha klímavédelemről van szó. Van olyan emissziócsökkentő projekt, ami világméretű terjesztésért kiállt, és 30 európai nagyváros máris működteti, állítja az eeNews.

Érdemes megjegyezni a ClimateView nevét: a svéd startup a karbonkibocsátás visszavágására dolgozott ki hatékony megoldást, kifejezetten urbanizált környezetek számára. A ClimateOS szoftver okosvárosok digitális ikertestvére: a települések műszaki funkcionalitását vázolja fel, így nemcsak arra ad választ, hogy mekkora a jelenlegi emisszió, és ezt milyen megoldásokkal lehet csökkenteni, hanem arra is, hogy ezek az intézkedések mennyibe kerülnének. A rendszer – automatikus megfigyelés és adatgyűjtés után – elektromos tömegközlekedési eszközök bevezetését, töltőhálózatok bővítését vagy például idős épületek energetikai korszerűsítését javasolja, és mindezek létjogosultságát számokkal támasztja alá.

A szoftver az adott település digitális ikrét 140 szempont szerint hozza létre, és modellezi a gazdasági környezet összetettségét, amihez a hozzáférhető legjobb adatforrásokat (például a hiteles helyi és nemzetközi statisztikákat) használja. Mivel ezeket rendszeresen frissítik, és a rendszer önállóan megfigyeli őket, majd hozzájuk igazítja a saját számításait, a városüzemeltetéssel foglalkozó szakembereknek egy percig sem kell adatgyűjtéssel vesződniük.

- Hirdetés -

A ClimateOS-t egyelőre hat állam (Svédország, Egyesült Királyság, Németország, Svájc, Spanyolország, Kanada) 34 városa használja az emisszió visszaszorítására. A program remélhetőleg elindul a siker útján, mert a vége-hossza nincs konferenciák helyben járásával ellentétben igazi válaszokat ad korunk legnagyobb kihívására. Ezt bátran kijelenthetjük annak ismeretében, hogy a fejlesztéshez eddig olyan befektetési alapok és szervezetek járultak hozzá – mintegy 14,5 millió euróval –, mint a CommerzVentures, a NordicNinja vagy a Norrsken.

A ClimateView létrejöttéhez nemcsak mérnöki csúcsteljesítmények kellettek, hanem demokratikus döntések is. A svéd kormányzat alapította, eredetileg Panorama néven, és az volt a feladata, hogy nyilvánosságot biztosítson a karbonmentesítési terveknek. Egy államtól független szakértői tanács ennek alapján kezdte el ellenőrizni, hogy a kormány tartja-e magát a klímavédelmi célokért bevezetett intézkedésekhez.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet