Októberben is folytatódott a villamosenergia árának növekedése

Októberben tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el a másnapi piaci villamosenergia árak. A német piacon az októberi ár 86,7 €/MWh-val volt magasabb az idei év januári árnál, és 105,5 €/MWh-val haladta meg tavaly októberi árakat – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi piacmonitoring jelentésében.

Az áremelkedést a primer energiaforrások (gáz, feketeszén) drágulása, valamint az alacsonyabb szél- és vízerőművi termelés okozta. Október elején a magas tényezőárak és alacsony német szélerőművi termelés miatt a régió árai még együtt mozogtak. Október 7-én napi átlagban a német szélerőművi termelés nem érte le az 1500 MWh-t, ami extrém magas árakat (301,7 €/MWh napi átlagár) eredményezett. Ekkor volt a legmagasabb a magyar napi átlagár is, ami ezen a napon elérte a 270,9 €/MWh értéket.

A hónap második felére az északi piacok elváltak a magyar és román piactól. Ennek oka a megnövekedő német és lecsökkenő román szélerőművi termelés és a szlovák-magyar határkeresztező kapacitás csökkenése volt. A hónap végére az osztrák piac elvált a magyartól, azonban még mindig jelentősen magasabb volt az ár, mint Németországban, ami összefüggésbe hozható az alacsony osztrák vízierőművi termeléssel.

- Hirdetés -

Októberben korábban nem látott mértékű ingadozások voltak megfigyelhetők az éves villamosenergia termék piacán. A hó eleji rekord emelkedés után a szén esetében a kínai árkorlátozásról és magasabb készletszintről szóló hírek, a földgáz esetében a megnövekedő orosz szállításokról szóló bejelentés mérsékelte az árakat. A csúcsot jelentő október 5-i árhoz képest ezek a hírek több mint 40%-os csökkenést okoztak a szén árában, és mintegy 30%-kal csökkentették a földgáz árát.

Októberben az importszaldó 26,5% volt, a hónapban jellemző volt a szokásos észak-déli áramlás. A kereskedelmi áramlások alapján Magyarország Ausztriával, Szlovákiával, Ukrajnával nettó import, a déli országokkal nettó export pozícióba került.

A hazai termelés 5,3%-kal volt alacsonyabb, mint egy éve. A hazai kínálatot erőművi karbantartások korlátozták, a Paksi Atomerőmű egyik blokkja a hónap második felében nem üzemelt. A magas árak miatt a gáztüzelésű erőművek termelése is csökkent. Az európai trendekkel ellentétben a kedvező árak nem emelték a hazai lignit tüzelésű termelést.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A piacmonitoring riport olvasható a MEKH honlapján.

MEKH

Akár ez is tetszhet